23.07.2024

Дарина Григорова

Американизацията превзе окончателно българското висше образование, което отдавна е изпразнено от академичен смисъл (с много малко изключения) и се превърна в печатница за пари и политкомисарстване на полуобразовани некадърници.

Повечето от преподавателите са срам не само за науката, но и за елементарната обща култура.

Те обикновено са и най-активни в подобни подписки и заклеймявания от комунистическо-болшевишки тип.

Според тези слагачи „денацификацията“ е идея, недопустима за преподавател в СУ.

Явор Дачков

 

Ето цялата позиция на Софийския университет:

По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.

Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.

Дарина Григорова