18.06.2024

„Борисов нека да не ни будалка“, така съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов коментира пред bTV предложението на бившия премиер Бойко Борисов за следизборна целева коалиция.

Днес той представи шест приоритета, като покани всички партии, които ги припознаят, да действат заедно, но посочи, че първата и втората политически сили ще са достатъчни, явно визирайки ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

Сред тях са цели, вече заявявани от „Демократична България“, като дългосрочни доставки на газ и ядрено гориво, различни от руските, съдебна реформа.

„Основната цел на Борисов е корупционна амнистия. Заявките му целят ГЕРБ да излезе от тази политическа изолация, но не са си платили цената за това корупционно управление и са в това състояние, държат се така поради една проста причина – имат зад гърба си Иван Гешев“, смята Атанасов.

Съпредседателят на „Демократична България“ каза, че е обърнал внимание на приоритетите на Борисов и е забелязал, че съдебната реформа е подредена последна.

„Заявките, че ще бъде подкрепено едно или друго в голямата си част са лицемерно поведение, за да се обяснява имагинерно проатлантическо мнозинство. Това не би могло да се състои докато не се плати цената на корумпираната „Борисова“ държава“, смята Атанасов.

На въпрос защо „Демократична България“ няма кандидат за шеф на КПКОНПИ, а коалицията е подкрепила Бойко Рашков, Атанасов каза, че в този случай не е имало нужда да се прави излишна конкуренция.

„ГЕРБ отново се опитаха да ни атакуват, че подкрепяме човек от времето на комунизма. Поискахме това нещо да бъде вкарано в изискванията на тази комисия – шефът ѝ да не бъде свързван с ДС. Бойко Рашков няма тази връзка“, каза той.

Narod.bg