15.04.2024

Брюксел гори, а Урсулите гласуваха 50 милиарда евро на Украйна.

Фермери от целия ЕС се събраха в Брюксел вчера да протестират срещу вноса на евтини храни от Украйна. Който обрича родните производители на фалит.

Европейската икономика загива. Най-богатата страна – Германия, се тресе от проблеми. Брутният й вътрешен продукт се е свил с 0,3% през миналата година след растеж от 1,8% през 2022 г.

Но кого ли го интересува това? За брюкселските чиновници единствено важна е Украйна, защото така им казват задокеанските „началници“.

Не ги изплашиха нито камъните, нито яйцата, които фермерите хвърляха по евросградите. Не им мигна окото от палежите в сърцето на европейската столица, нито от блокираните с трактори улици.

Олаф Шолц, немският канцлер, е извикан на килимчето в САЩ на 9 февруари, за да обещава да дава помощи на Киев. Защото САЩ вече няма да праща пари, Сенатът се разпореди. И европейските сателити трябва да козируват и да дават, докато не започнат да се задъхват.

Цяла Западна Европа се тресе от протести. Така наречените лидери на големите държави кършат ръце безпомощно и не могат да се справят със ситуацията.

Положението напомня за пожара в Древния Рим през 64 г. н.е., опустошил 11 от 14-те района на града. Император Нерон, според древния историк Светоний, по време на пожара бил облечен в театрален костюм и свирел на арфа, рецитирайки поема за гибелта на Троя. Според очевидеца Тацид пък, държавният глава веднага пристигнал в Рим и организирал спасителни групи за града и хората.

Как е било никога няма с точност да се разбере. Древният Рим отдавна е само в историята. Съдбата му може да служи само за поука.

Сега виждаме как действа Урсула, когато под прозорците й хората скандират и палят. Не ги забелязва и не се интересува. Има други по-важни неща от бедствието на хората, което чука на врата.

Само дето Урсула нито е императрица, нито пък има властта и авторитета на Нерон.

А Европа накъде върви? Няма отговор.

Албена Борисова