27.07.2024

Не спират да ме изумяват приоритетите на много наши сънародници. България е в състояние на брутална демографска катастрофа, отнемане на независимостта и социална мизерия, но това почти никого не вълнува.

Но виж, когато се спомене за произхода на българите, тогава всеки има мнение и го налага ожесточено. Преди година направихме среща с цел да чуем виждането на ученици за историята ни.

Почти не ги чухме, защото идеята да се мине набързо през теорията за произхода ни и да минем към важното от сегашната ни история се превърна в безкрайно надговаряне на родителите и участниците в залата.

За Бога, те дори децата си не искаха да чуят..Аз не съм историк, макар и да се занимавах с тази материя в подготовката за матурите си. Но имам немалко приятели и познати в това направление. Готови са на ожесточен дебат за всяка подробност, в която имат несъгласие.

Но там поне се спори на базата на изучавани с години исторически извори и артефакти. И си е професионално изкривяване. Аз нямам нищо против всеки да може да чете и слуша алтернативни източници. Още повече, че отдалечеността във времето прави невъзможни дори точните датировки, какво да говорим за останалото.

Но да гледаш няколко клипа, да чуеш няколко разказа и да спориш все едно бъдещето на децата ти зависи от това, повече от несериозно е. Докато се самоубеждаваме колко сме велики и как са ни откраднали историята, деца почти не се раждат или поголовно напускат родината.

Децата ви крадат, вие сте се хванали за произхода си като последна сламка. Водите ожесточени спорове и се обиждате, че някой не приема теориите ви. А дори официалните тези за произхода ни са също това – теории.

Но работещите бедни и мизерстващите ни баби и дядовци не са теории. Наркотиците в училищата и дискотеките, както и хазартните зависимости не са теории. Това убива децата ни днес. Докато вие водите глупашки спорове. За „истината“. А тя е, че паразити ни убиват държавата, в която всеки вече е „историк“. Направо е безумно това…

Тодор Беленски