23.07.2024

Боян Чуков

Виктор Орбан последните месеци се оформи като ключов актьор на глобалната международна арена. Посещението му в Москва и срещата му с Путин е само звено от неговата сложна международна игра. Диалогът в Москва на Орбан-Путин напомни още веднъж релефно, че на срещата на НАТО в САЩ следващия месец основните участниците са масово „куци патета“ начело с Джо Байдън и не могат да вземат дългосрочни решения. Особено за неограничена ескалация на конфликта в Украйна. През март т.г. Орбан се срещна с Тръмп във Флорида, САЩ. Преди срещите на Орбан в Киев и Москва т.м. в унгарската столица бе на посещение синът на Тръмп.

Това се случи незабавно след като неговият баща обяви своите мирни предложения. И които Киев отхвърли първосигнално. Става въпрос за фактическо разделяна на бившата УССР между Запада и Русия. С гаранция, че остатъчна Украйна няма да бъде интегрирана в НАТО. Ястребите във Вашингтон, Брюксел и Киев скочиха срещу предложението на Тръмп. Да не забравяме! Орбан се срещна със Си Дзинпин в Пекин на срещата „Пояс и път“, а после през май т.г. китайският лидер посети Будапеща. Равносметката! През последните месеци Виктор Орбан се срещна с основните ключови играчи в света, които представляват трите глобални фактора. Последните явно считат унгарския премиер за важен посредник при урегулиране на световните геополитически конфликти. Реално Орбан обезсмисли срещата в Швейцария за Украйна през юни, която бе пълна катастрофа за Антъни Блинкен. Оформят се две групи с планове за решаване на въпроса с бъдещето на бившата УССР. Първата група може да се нарече „война до дупка, до последния украинец“ или „замразяване“ без гаранция, че въоръженият конфликт ще приключи. Зад първата група с планове стоят Вашингтон-Лондон-Киев. Това е линията, която се провали през юни т.г. след форума в град Бюргенщок, Швейцария за Украйна. Другата група с планове се ръководи от Си Дзинпин и китайско-бразилската инициатива, която бе отразена на срещата на външните министри на БРИКС в Нижни Новгород.

А след това и на форума на ШОС в Астана. Обърнете внимание! Планът на Путин явно е корелиран с плана на Тръмп. А последния очевидно не е в днешния отбор на Вашингтон-Лондон-Киев. Още един важен „детайл“! В края на юни т.г. в САЩ пребивава шефът на руското вътрешно ведомство Владимир Колокольцев. Въпреки, че към него има персонални санкции. Официалният повод бе срещи в ООН. Но за неговото посещение няма никаква официална информация. На фона на международните совалки на Орбан позицията на Ердоган като посредник се изпари. Турският президент се опита да предотврати тази негативна за него ситуация. Турският външен министър Хакан Фидан направи няколко светкавични и непланирани посещения в Нижни Новгород на форума на БРИКС, а самият Ердоган пристигна в Астана на форума на ШОС. Турците не успяха да предотвратят прехвърлянето на техните посреднически функции към Орбан. В замяната на Ердоган с унгарския премиер остава усещането, че участие има и Доналд Тръмп. Защо бившият президент на САЩ предприе този ход? Доналд Тръмп се опитва да развали играта на обкръжението на Байдън на предстоящата среща на високо равнище на НАТО в САЩ. „Британецът“ Риши Сунак е изведен от играта. Новият британски премиер Кийр Стармър все още се ослушва. Еманюел Макрон е отслабен драстично. Олаф Шолц претърпя сериозна електорална щета. Важен елемент в стратегията на Доналд Тръмп! Последният се ползва с мощна подкрепа на еврейските елити в Лондон и Израел. Не е за пренебрегване и влиянието на еврейската диаспора върху Вашингтон. Мередит Левин, изпълнителен директор на холдинга притежаващ New-York Times поиска Джо Байдън да бъде „архивиран“ преди президентските избори през ноември. Мередит Левин е била член на Бней-Брит, най-старата еврейска обществена организация в света. Путин със своите предложения канселира превантивно резултатите от срещата в Бюргенщок, Швейцария. Тръмп със същата хватка нулира предстоящия съмит на НАТО в САЩ. Явно има някаква игра на пинг-понг между Дони и Володя.

Защо Ердоган се провали? Защото се опита да играе по схемата „и вашим и нашим“. Борис Джонсън срина резултатите от преговорите на срещата между руснаци и украинци в Истанбул през март 2022 г. Британецът имаше информация за договореностите на Босфора и отиде в Киев да инструктира Зеленски. Резултатите са добре известни. Ердоган динамично общува с организацията „Мюсюлмански братя“. Нейният център се намира в Египет, в бившия британски сектор на влияние. „Мюсюлманските братя“ са създадени през 1920 г. под британска опека. Първата тяхна джамия е построена в град Суец, в британската зона с парите на Британската източноиндийска компания. Ердоган е бил в течение на руско-украинските преговори през март 2022 г. като главен посредник. Турският план за умиротворяване на Украйна е много далеч от този на Доналд Тръмп. Той е близък до този на Джо Байдън. Турците лобират за повторни референдуми на новите освободени руски територии под „международен“ контрол (по-ясно казано, под контрола на обединения Запад).

Резултатите са предварително известни с помощта на вече познатата изборна технология в България наречена „ала-бала“. Анкара ратува за категорично закрепване на Одеса и Николаев към Киев. И плавно интегриране на Незалежната към ЕС, което реално означава прикрепване към НАТО. Маастрихският договор влязъл в сила на 1 ноември 1993 г. е известен с очевидното натовизиране на Евросъюза. Днес и на най-бавноразвиващите се ясно, че НАТО е въоръжения юмрук на ЕС. Ето защо Путин се отказа в Астана от посредническите услуги на „приятеля Ердоган“. Орбан е за предпочитане пред „комисионера“ на Лондон в лицето на турския президент. Турция се бърка постоянно в руската зона на влияние в Централна Азия, Кавказ и Крим. Орбан има директна връзка с Тръмп, който от своя страна има сериозни връзки с Британия. Орбан претендира само към една част от Западна Украйна, която е населена с етнически унгарци. И търси евтини руски енергийни суровини. Изглежда скромно и коректно на пръв поглед. Освен това унгарският премиер не е любимец на Брюксел, който воюва с руснаците за остатъчната украинска територия.

Конфликтът на Орбан с Урсула фон дел Лайен усложнява отношенията на гинеколожката с Доналд Тръмп, което не може да не радва руснаците. До 5 ноември т.г. ни предстои да гледаме многосериен геополитически трилър. Едва на посочената по-горе дата ще ни стане ясно кой е „убиецът“ и кой е „жертвата“ в глобален план. България във всички случаи ще си остане жертва благодарение на нейния днешен нефелен политически елит. Само почти пълното му отстраняване може да доведе до светлина в тунела, която не е от насрещния влак.

Боян Чуков