18.05.2024

Войната в Украйна приключва

Това е една новина, която очакваме вече година и десет месеца. Тази новина можеше да е факт още на първата седмица от специалната военна операция, когато руснаците очакваха украинците на масата за преговори, но някои предпочете да задвижи огромен икономически, военен и кървав конфликт, вместо това.

Една от важните новини, която не успя да си проправи път през страховитата пропаганда съпътстваща военния конфликт, беше тази, че украинците, с помощта на техните партньори от 2014 година насетне бяха изградили страховита отбранителна линия, по границата на цялата Донецка област. Тази линия се състои от огромен брой окопи, укрепени стратегически пунктове, бетонни бункери и тунели, пред които бледнеят подземните укрепления на Хамас в ивицата Газа. Тази линия се задържа сравнително постоянна в продължение на година и половина, но в момента тя рухва. След нея пътят към големите градове и столицата Киев е открит.

Градът Маринка е част от тази страховита отбранителна линия, затова неговото превземане, не е просто превземането на един град, а падането на много важна част от цялостната отбранителна линия по фронта между Русия и Украйна.

С предвижването на нови подкрепления, руснаците притискат фронтовата линия при Бахмут, на път са да обкръжат Авдеевка и двадесет хилядна украинска войска там, връщат бавно и захванатите от украинците земи при Роботино, за което слушахме дълги месеци във връзка с украинската контраофанзива, атакуват и укрепения център при Новомихайловка, увеличават натискът при Купянск. В тази ситуация се говори за мобилизирането на нови петстотин хиляди украйнци, но за това са необходими нови милиарди, с които Украйна в момента не разполага.

Ето и една актуална информация, успяла да се промъкне през цензурата, благодарение на необятността на интернет пространството. „Имам украински приятел Марко”, пише Едвард Кенуей, в коментар към военен канал в Ютюб „който избяга от Украйна, след като получи съобщение от брат си, който беше в района на Новомихайловка с една от териториалните бригади. Той молеше брат си да напусне, защото знаеше, че войната е загубена и съжаляваше, че се е посветил на това…

Нещо повече, той обясни как са си поделяли боеприпасите, около 300 патрона за 15 човека, че са се чувствали безпомощни, докато са били подложени на непрекъснати бомбардировки, той също така каза, че не е ял от 2 дни, защото тези, които трябвало да носят храна, били убити или бомбардирани. Той също така разказа как продължителността на живота в най-горещите райони на неговия фронт е била около 10 дни. Ситуацията е катастрофална според разговора, който имах с него. Само преди 4 дни брат му беше убит от снаряд, докато се опитваше да спаси един от другарите си.” Едвард Кенуей уточнява, че прави това съобщение, за да покажа ужаса на войната и да покажe, противно на медиите, че повечето украинци искат да напуснат страната.

Всъщност войната е изключително скъпо занимание и ако не бяха милиардите външна помощ за Украйна, тя отдавна щеше да е приключила. Само че това трябваше да стане по най-тежкия и кървав начин и да се задвижи военната машина в Украйна, Русия, Европа, САЩ и по целия свят. Веднъж задвижена тази машина трудно ще спре, дори и с приключването на войната в Украйна.

Андрей Киряков