23.07.2024

По повод описаната от @МиролюбаБенатова Представя хронология на събитията довели до вчерашната трагедия, ще кажа няколко думи за Жоро Семерджиев.

Познавам го от 2010 г., точно след като го бяха заключили за черно тото. Стандартен квартален играч – бързи коли, дървени далавери, татуировки, бабаитлък, биткаджия, не особено интелигентен. Никога не е имал сериозно влияние, контакти или някакви протекции, освен обичайния контингент. Беше дребен дилър, след това по-едър дилър, след това арестуван дилър, нареден от други дилъри, накрая от трафикант до изчаткал наркоман.

Жоро е от поколението, което израсна в безвремието на т.нар. преход. Поколението, на което му беше внушено, най-вече от телевизора, че ако си достатъчно нагъл и безскрупулен можеш да живееш добре, всъщност беше внушено, че това е единствения начин да живееш добре.

Поколение без особена перспектива, с единствен стремеж към бързо забогатяване на всяка цена. В муцуните ни беше наврян примера за абсолютна безнаказаност, от страна на политици, приватизатори, мутри и забогатели на гърба на народа паразити. Теорията се доказа, след като и един от гореизброените стана премиер на страната.

Мнозина не успяха да се откъснат от ежедневните пороци – хазарт, леки жени, наркотици, бързи кредити и др, които впрочем също ни навираха и продължават да навират в очите. Лайната, в които може да влезе 20 годишно момче, влизайки в зрелия живот в такава среда, води дотук.

Най-лошото е, че „успелите“ бабаити от това поколение станаха пример за следващите. Кварталите са пълни с 18 -годишни батки без 3 секунди умствен багаж в главите, подражавайки на Семерджиевци, Чукове, ММА-ци, Мърда бойсовци и всякаква паплач, притежаваща някаква лъскава таратайка, татуси, мускули и профил в инстаграм. ( За справка лайното от Перник).

В тази връзка такива случки ще стават все по-чести и все по-скандални, и гнусни. Свинщината с Милен Цветков беше само преди година, но явно копаем все по-дълбоко към дъното.

Дали има рецепта за излекуване на тази болест – не знам, но знам, че като общество сме не по-малко виновни от поредния надрусан недосегаем лайнар.

Недосегаем не защото има връзки или пари, недосегаем, защото системата е конструирана по начин, по който винаги ти се разминава особено първия път. Размине ли ти се първия път, всичко след това е без значение. Семерджиев лежа една година, след като го хванаха на калъп с килограми марихуана и кокаин. ЕДНА ГОДИНА. Каква превенция и какво превъзпитание може да се очаква от такива наказания?

По повод служителите на МВР. Всички столични катаджии познават Жоро Семерджиев. Всички до един. Всички до един години наред взимат по 50 -100 лв, за да може да джитка спокойно. И причината е една – отново сбъркана представа за света, защото полицаят иска да е мутра, а мутрата да бъде полицай. ( За справка Симона Радева). Заради клетвата, която са дали те са в пъти по-виновни от него!

Марио Николчев

https://afera.bg/