23.07.2024

Габриел е изпратена е за гарант за прокарването на вредни за България искания на Брюксел

Само на основата за „общ враг“ трайна спойка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е невъзможна

Твърди се от заинтересувани политици, че създаденото правителство „Денков-Габриел“ е голямо, дори огромно постижение на съставляващите го коалиции и преди всичко на техните лидери. Титани на мисълта и компромиса са те. Безкористни храбреци, спасители на целокупния и демокрацията от неизбежни утрешни ужаси. Таланти, макар и без поклонници засега.
Дежурните по баламосване в медиите тълкуватели на повикване разпространяват с други думи същото. Товарят с отдалечени от реалността надежди и розови мечти очевидно ала-бала правителство. Съставено от алабалисти политици с алабалисти и лицемери за министри.

Депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, активистите в тях, партийците и ядрата на привържениците се мразят отдавна и страстно. Несъмнено е, че това няма да се промени, ясен знак са декларациите, че доверие между двете съставляващи структури няма. При ала-бала ръководни лица, каквито са всичките в ПП-ДБ и повечето в ГЕРБ-СДС, понятия като дадена дума, чест и дълг липсват.

Кое е главното, което стои зад появата на тази коалиция, знае всеки политически информиран гражданин у нас и в ЕС. Дори повечето слабо интересуващи се от политика също  се досещат. Защото схемата  с външните явни и тайни указания се повтаря отдавна и със скучно еднообразие.

Самата политическа „класа“ е подбрана и в голям обем обучена да служи без съпротиви в полза на някакви си български интереси. Англо-американците водят война на живот и смърт за удържание на хегемонията си, подконтролните страни са длъжни да са на предна линия. Нежелаещите биват наритвани към окопите, противоречащите се наказват безмилостно.

Освен на пълното вътрешно недоверие с елементи на омраза, правителството е и на безотговорността и измамите. Затова то се нуждае остро от общи врагове. Те си имат свои, но повечето не са наистина общи. Двустранно общите са „агресивната Русия и Путин“, електорално опасното Възраждане и критичният към двете президент Радев.

Само на основата „общ враг“ трайна спойка между двете изглежда невъзможна. Много е съмнително борбата с „враговете“ да е еднакво желана и полезна и за двете страни.

Значителен процент от избирателите на ГЕРБ не са зле настроени към Русия, за разлика от жълтопаветниците и промитите соросоидни мозъци на тези на ПП-ДБ. Неприязнени, но не и агресивно отхвърлящи са нагласите в ГЕРБ спрямо Радев. По-търпими от тези в ПП-ДБ са гербаджиите и към бушуването на Възраждане.

Факторът подготовка за предстоящи избори за местна власт тежи и по трите уж обединяващи теми. Ще моделира различно поведение на двете структури зад кабинета с тактически различни публични изяви на терена. Люта се очертава да е конкурентната им битка за гласове.

Мария Габриел не е полезна за топла връзка между коалиционерите. Няма политически и психологически дадености да играе ролята на буфер между неизбежния произвол и управленските простотии на ПП-ДБ и интересите на ГЕРБ-СДС и ДПС. Друга е същинската и мисия.

Изпратена е като гарант за прокарването на особено вредни за България искания на Брюксел. На Истанбулската конвенция, за налагането на цензура у нас. Под предлог, че медиите трябва да се борят с „руската пропаганда“. Еврокомисията предложи Законодателен акт за свободата на медиите. Силен шум за него вдига тези дни зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова.

Още не усвоила кабинета си, на социалния министър Иванка Шалапатова й искат оставката. В Обръщение на Инициативен комитет за провеждане на референдум за забрана на обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол пред деца и ученици. Подозират назначението и като „срастване на държавата със зависими от чужбина НПО“.

Ръководството на ГЕРБ отчаяно се опитва да внушава, че кабинетът „Денков-Габриел“ всъщност изцяло е на ПП-ДБ, а те оттук нататък не носят никакви отговорности за делата му. Тома Биков твърди, че „не управляват заедно с ПП-ДБ и няма да носят политическа отговорност с тях нито за успехите, нито за неуспехите.“

Ала-бала е това, едва ли си вярват, че ще убедят някого. Знаят, че ще носят тежки отговорности за всичко, сътворено от това правителство. Нито сто, нито десет дни толерантност то няма да получи.

Нито пък гербаджиите ще издържат дълго да го крепят. То е съставено предимно от ярко нетолерантни лица като Асен Василев и другите кирчовци. Не е възможно „променливите“ дълго да се изтърпяват. Да се преглъща наглостта им, да се затварят очи пред нанасяните от тях персонални и групови щети. Под каквото и да се подпишат, тези са недоговороспособни.

Каквито щуротии правиха седем месеца на власт, пак това ще правят, че и отгоре. Като се съди по Оня запис от заседанието на ПП, ясно е какви са им намеренията. В ПП в огромна степен са възприели практиките в САЩ – бой по опозицията чрез съдебната власт и напълно подконтролни медии, овластяване на антисоциални елементи, огромни шашми на избори и т. н.

Тези ли ще рестартират парламентарната демокрация у нас, те ли ще правят съдебна реформа, изборно и антикорупционно законодателство? С тях ли може спокойно да се прави бюджет, да се обновяват държавни органи с изтекли мандати?

Според бившия президентски съветник проф. Александър Маринов Пеевски от „Кой?“ стана „Свой“. За два дни обаче. При избора му за член на парламентарната Комисия по конституционни въпроси гласуваха против. Няма да дочакат подкрепа от ДПС.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова: „Бих дала единствено кредит на време на това правителство, кредит на доверие – не, особено на хора, които са злоупотребявали и с моето и на други доверие. Имах критики и претенции към персоналния състав, например към финансовия министър Асен Василев и моите критики продължават… все още няма управленска програма.“

Ама нали и двете програми се припокриваха на 100 процента!

В България живеем като в пясъчен часовник, който все по-често внезапно се обръща наопаки и съдбите на хората също. Особено в администрациите и бизнеса. „Черни лебеди“ хвъркат, световни катаклизми ни връхлитат изневиделица, става невъзможно хората да планират живота си поне с година напред.

Оттам хаос, всеобщо объркване, наивни грешки, фрустрации, афекти, лични и групови кризи. На това отгоре и изкуствен интелект в ръцете на мизантропи!

Обаче какво ли не е издържал за оцеляването си българският народ!

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg