23.07.2024

Никой не обръща внимание на яростната битка на прилагателните, която се води в България.
ДСБ вчера се обяви за „технически“ кабинет, каквото й по дяволите да означава това. С този мотив те настояват градската десница да получи третия мандат, който щели да разглеждат като „национален“. Технически е само на една крачка от това да обявят бъдещото си правителство за галактическо. Или космическо. Или каквото й там да дойде в ума на някой грохнал умствено патетичен антикомунист.
Други партии искат „експертен“ кабинет. Тук е доста по-ясно как точно си го представят, но нека да не се лъжем – в последните години точно това прилагателно се спаружи. В свят, в който Бойко Борисов се самообяви за „експерт“, е ясно, че „експертен“ носи след себе си политически дълбини, които са пълни с чудовища.

„Величие“, вероятно за да скрият собствените си турбуленции, се бяха обявили за „програмен“ кабинет. Там също има някаква яснота, но определено не е ясно с какво толкова се опитват да се отличат от другите.
Очевидно е, че в момента сме в криза на прилагателни.
Вън от шегата, проблемът не е в прилагателните и никога не е бил. Прилагателните тук са димна завеса, която трябва да скрие вината и безпомощността на някои партии у нас. Като например, ДСБ. Те са един от основните виновници за политическата криза, защото вместо да осъществяват реална антикорупционна програма се наместиха в корупционното ложе на ГЕРБ и пуснаха политическата пералня за Бойко Борисов. Ако днес не знаят как точно да кръстят своята интелектуална тъпотия, това се дължи на тяхното безчестие, лъжи и измами.

Истината е, че градското дясно няма да получи мандат, защото няма как да го осъществи. Никой човек със здрав разум не би дал банков чек в ръцете на телефонни мошеници.
България има отчайваща нужда от редовно правителство с конкретна програма, пък било и то с определен по-кратък срок на действие. За целта обаче е необходим реален разговор за ситуацията в България и набелязването на автентични национални приоритети. Десницата никога не е поставяла интересите на България на първо място, така че те могат да осъществят единствено галактически кабинет. Сигурно на Алфа Кентавър ще им се радват на мащаба и широтата на действие.
Нека да не звучи клиширано, но в такава криза единствено БСП може да се справи със сложната задача за пробългарско управление. Защото в случая е важен не ентусиазмът, а опитът. БСП единствена е показвала и доказвала, че може да постави своите вътрешнопартийни интереси на заден план в името на държавата. Това е важният тест. Това е истинската война за смисъла на политиката и спасяването на парламентарната република. Всичко останало са упражнения по стил и ровене в речника за прилагателни…

автор:Александър Симов

duma