24.07.2024

Гузен – негонен бяга или как МОН излезе от изведнъж будната кома и подскочи по темата със стихотворението „Аз съм българче“.
От четвърти януари има една статия на „Свободна Европа“ – „Демографска криза? Мигрантска криза? До къде води страхът от загуба на идентичност?“. Това е писанието, съдържащо въпроса как мигрантите щели да се интегрират, учейки „Аз съм българче“. Там се разсъждава, че подобни произведения едва ли не пречели на интеграцията на 100 000 деца на мигранти… Именно този пасаж възбуди общественото напрежение на фона на посоченото число 100 000 деца на мигранти, на фона на неуредиците около Шенген и т.н.

Позволих си да коментирам безумието във въпросната статия. Част от коментара ми беше отразен в някои електронни медии. Изведнъж МОН реши да подскочи по темата и да обяви, че се разпространявала дезинформация. Без никой да е споменавал МОН, без да е коментирано или питано въобще, изведнъж министерството изскочи от нищото панически да обяснява, че нямало такова нещо.
И тук излизат въпросите „Защо МОН не реагира още на 4-5 януари, когато въпросната статия на Свободна Европа излиза? Защо МОН бърза да опровергае „фалшива информация“, но не опровергава тезите в статията, която всъщност е първоизточник? Много интересно.

Това се случва паралелно с обществения скандал около темата със „Школо“ и факта, че личните данни на ученици и родители всъщност попадат в ръцете на британска фирма. Оказва се, че цялата ни държавна структура воглаве с МОН, Министерство на електронното управление, Информационно обслужване не могат да администрират електронните дневници на училищата, но търговско дружество може… Пореден абсурд.

Що се отнася до темата със „Свободна европа“ и „Аз съм българче“ за мен случаят е пределно ясен. Ултралибералните кръгове тестват общественото мнение с подобни подмятания и подготвят почвата за поредна стъпка към националното обезличаване на образователната система. Те си го казват във въпросната статия – образователната система била етно насочена, т.е. към българите, а не е космополитна, да кажем. А към кого да е насочена българската образователна система? Към марсианците?
МОН показа раздразнение. Очевидно има за какво, но не го казват. Подобна реакция като на ужилен за една институция показва гузна съвест. Пак ще кажа – МОН не реагира срещу внушението на Свободна Европа, но реагира срещу реакциите срещу Свободна Европа. Това значи много.

Между другото МОН дължи отговор и коментар подкрепя ли тезите във въпросната статия на либерал-екстремистката медия? Истината е, че не малка част от гражданите нямат никакво доверие към МОН, особено на фона лъсналите дефицити в образованието на нашите деца. Това виждат ли го? И кой е отговорен – предполагам това пак е дезинформация? МОН за толкова години така и не отговори на въпроса как от училище излизат функционални неграмотни хора?

Карлос Контрера