20.05.2024

Две простички неща ще кажа, които за мен обясняват цялата ни безизходица:

1. За ППДБ е невъзможно съставянето на кабинет без участието на ГЕРБ, защото си измамиха всички бивши партньори и сринаха отношенията с тях. Няма от кого да търсят гласове за свой кабинет, освен от ГЕРБ. Дългосрочно.

2. За ГЕРБ е невъзможно съставянето на кабинет без участието на ППДБ (и по-точно на ДБ), защото прокопиевата и НПО мрежа разполага с малък, но особено прост и зомбиран електорат, концентриран около центъра на София, който по команда пълни жълтите павета. На ГЕРБ им трябват ДБ в
свое управление, за да стоят жълтите павета празни. Без никакво значение какво прави въпросното управление – ако ДБ са в него, сектата ще стои мирна.
Тези два простички факта правят неизбежен бракът по принуда между въпросните две формации повече, отколкото всякакви външни фактори или посолства. Този брак ще остане също толкова неизбежен и след евентуални избори, ако едно от посочените две неща не се промени.

1. Или ППДБ трябва да намерят други партньори за коалиция в лицето на ДПС, БСП и Възраждане.
2. Или ГЕРБ, а и всички останали политици и партии като цяло, трябва да престанат да се подмокрят от страх какво се случва на жълтите павета. Да се еманципират от мнението на 5000 сектанта и още толкова на брой пиещи биричка след работа пърформанс-протестъра от Бизнес парка.

Само така ще стане отново възможно съставянето на правителство в България,  в което не участват задължително преялите с власт ППДБ.
На мен второто ми се струва по-възможно от първото. Има как да си намерите топките да управлявате без ДБ, и без да ви пука колко колцентраджии са напълнили площада пред Народното Събрание след работа.

Докато не го направите, всички ние – цялата страна, ще стоим заложници на Христо, Киро, Прокопиев и компания. И на вашия страх от техните площадни авантюри.

Кристиян Шкварек