13.06.2024

Светият Синод се събира днес на извънредно заседание, на което ще обсъжда стъпките за църквата след кончината на патриарх Неофит. Сред спешните решения е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи синода.

По канон това трябва да стане до седем дни след смъртта на патриарха, а за наместник се избира старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 година. Йосиф обаче е извън страната, затова и докато Неофит бе във ВМА, заседанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий.

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца – до юли.

Условията за кандидат за патриарх и Софийски митрополит да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са:

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Великотърновски митрополит Григорий

Плевенски митрополит Игнатий

Ловчански митрополит Гавриил

Пловдивски митрополит Николай

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Русенски митрополит Наум

Врачански митрополит Григорий

Видински митрополит Даниил

evrokom.bg