15.04.2024

Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г., каза премиерът Николай Денков след среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговора участваха още министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков. Срещата се проведе в рамките на Световния икономическа форум в Давос.

Основната тема бе какви са следващите стъпки, за да бъдат увеличени шансовете България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г..

Николай Денков каза, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии.

С изключение на критерия за инфлацията, България отговаря на всички други условия

„Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно – ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната“, заяви Денков.

Премиерът припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

„Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната“, каза след срещата министърът на финансите Асен Василев.

Той отбеляза, че страната ни е достигнала дефицит от 2,2 % от БВП и това се оценява изключително високо. Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г.

При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през май. „Движението е много добро. Декември спадна под 5 % по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко.

Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това“, посочи министърът на финансите.

Той допълни още, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

„Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж“, коментира съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Източник: БТА