23.07.2024

В 49-ото НС реално започна да се помага на Украйна. Не са изпълнени няколко пакета за помощ, не са свършени основни неща, няма как да накарам депутатите на ГЕРБ да гласуват за такова правителство с министър като Тагарев. Щом нямат свян да искат 50:50 на регулаторите в меморандума, тогава и в МС нека да бъде 50:50, в Митниците и НАП да бъде същото. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Плевен, където откри регионалната академия на младежката организация.

Според него доверието в некоалицията е паднало до „ледена епоха“. „Към този момент не съм оптимист, тактиката на ПП-ДБ е ясна. Запомнил съм всяка дума на Кирил Петков. За регулаторите не трябва да се назначават политически лица. ГЕРБ с 69 депутата има един министър и сега искат да вземат и Външно министерство. Като видяха, че не го даваме, решиха да ни го оставят. Защо не смениха регулаторите, всичките с изтекъл срок. Най-вероятно отговорът е, че преди е трябвало да ги делят на 4, а с нас само на 2“, посочи Борисов.

„Иван Иванов от „Да, България“ продължава да стои начело на КЕВР. Тръгнаха да сменят БНБ, предложиха партиен кандидат. Петър Петров за шеф на ДАНС е пак партийно назначение“, припомни председателят на ГЕРБ.

Той изброи решенията, взети с цел помощ на Украйна през изминалата година. „Войната в Украйна е две години кръвопролития близо до нашата граница. Ужаси в Европа, икономически срив, рецесия, нищо добро за нашия континент. Днес темата е умишлено причинената смърт на Навални от режима на Путин, в онзи леден затвор. Всяко друго тълкувание ГЕРБ не приема. Нормален човек надали издържа там. Опозиционерът доброволно се върна в Русия, а беше затворен и умря. ГЕРБ има критики към правителството относно направеното за Украйна за двете години от началото на войната. В 48-ото НС, през 2022 г. четворната коалиция не посмя да направи нищо за Украйна. Нинова се хвалеше, че нито един патрон не е даден в това „евроатлантическо“ правителство. „, коментира той.

Борисов е считал за свършено възложеното на министъра на отбраната от юли 2023 г. що се касае до помощта за Украйна. „Изпълнен е само пакет от юни, а основната техника е изпратена през този месец. Пакетът ускоряване на обновяване на боеприпаси през ВМЗ, е изпълнен на 70%. Пакетът БТР-и не е използван. Тагарев посочи, че това не било негова отговорност“, заяви лидерът на ГЕРБ.

cross