27.07.2024

Дори американският паспорт не спасява от мобилизация.

Двойното гражданство също не помага – от юни дори такива хора нямат право да излизат от Украйна в чужбина. В тази връзка посолството на САЩ в Киев се обърна към съгражданите с украински паспорт с грижовно предупреждение:

„Ако сте в Украйна и не можете да напуснете страната, приютете се на място и се подчинявайте на всички заповеди.

Ако в момента не сте в Украйна, силно препоръчваме да не пътувата до страната,дори като на граждани на САЩ от мъжки пол на възраст между 18 и 60 години, които притежават и украинско гражданство. Има изключително голям риск да не ви бъде позволено да пътувате дори с американски паспорт“, обясниха от посолството на САЩ в Киев.

Мобилизацията в Украйна набира скорост. Има все по-малко правни възможности за избягване на военна служба. „Искам мирно споразумение. Аз не искам да се бием, приятелите ми не искат“, признава украинец на име Андрей пред репортери на The Times. Той току-що беше успял с голяма мъка да пресече планинските пътеки за Румъния.

Кореспонденти, посетили граничните райони на Украйна, говорят за голям брой мъже, които се опитват да избягат от страната с риск за живота си. Включително и през Тиса, наречена „реката на смъртта” заради десетките удавници.

Сблъсъците продължават. Понякога случайни минувачи успяват да спасят новобранеца. Често жените се застъпват за мъжете. Така жителка на Херсон ухапа полицай, докато се опитваше да спаси сина си.

А киевлянки буквално изтръгнаха мъж от ръцете на патрулните, който едва не беше вкаран в полицейска кола. Все по-често се заснемат видеа с жестоки арести по улиците на украинската столица.

Народният заместник на Върховната Рада Руслан Горбенко каза, че сега екипите на TCC могат да използват сила, ако жертвата се съпротивлява. Въпреки че законът позволява това да прави само полицията. Де факто обаче,хората в камуфлажни униформи отдавна са прибегнали до насилие.

И, изглежда, спряха да се въздържат. Мъж, който беше взет от местен център за мобилизация с множество наранявания, почина в болница в Житомир.

НАТО отказа да създаде фонд за помощ от €100 млрд. за Киев, пише Bloomberg. Страните от НАТО не подкрепиха идеята на Столтенберг за създаване на фонда.

Турция призова за предпазливост, така че координирането на помощта „да не създаде впечатление за по-активно участие на алианса в конфликта“.

Йордан Халачев