18.05.2024

Хирургията вече върви ръка за ръка с естетиката
В мобилното приложение BreastHelp жените намират отговор на всички въпроси, свързани с диагнозата им

“Когато става дума за злокачествено заболяване, винаги водещ трябва да бъде животът на пациента и компромис с това не бива да се прави. Естествено с годините хирургията при рак на гърдата доста се е променяла и към днешна дата можем да си позволим да запазим гърдата, използвайки редица оперативни техники, включващи не само поставяне на познатите импланти, но и използвайки собствени тъкани както от гърдата, така и мускули или мастна тъкан от различни части на тялото, та дори и оментум (т. нар. було). Хирургията при рака на гърдата вече върви ръка за ръка с естетиката и би следвало да е заложена в плана на лечение на всяка пациентка с това заболяване”, обобщава д-р Ваня Митова, началник на Отделението по мамология и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по онкология “Проф. Иван Черноземски” в София.

Д-р Митова е преминала редица квалификационни курсове във водещи клиники в чужбина, включително такъв по онкопластична хирургия в Оксфорд. Освен като хирург на гърда, тя е известна и като създателка на първото българско мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване за рак на гърдата. След 3 години трънлив път, много работа и с помощта на хора, които вярват в нея и приемат това като кауза, приложението е факт. Днес, година и половина по-късно, то продължава да се развива и обновява, а потребителите вече са хиляди.

Всеки от модулите в мобилното приложение BreastHelp включва много полезна информация за съответната група жени, за която е предназначен. В модула за вече диагностицираните с рак на гърдата има доста повече и по-специфична информация. Тя е структурирана така, че всяка жена да може да намери отговорите на всички въпроси, с които се сблъсква, когато чуе диагнозата “рак на гърдата”. А те наистина са много – от това какво изследване да си направят, какво направление им е необходимо, до това как да се хранят и какво да очакват при всяка от различните терапии, през които преминават.

“Аз съм на мнение, че ако една жена е добре информирана какво є предстои, то тя много по-лесно ще премине през целия път на диагностиката, лечението и проследяването – убедена е д-р Митова. – И обратното – неизвестността и лутането в системата на здравеопазването водят до отчаяние в тези жени. Това беше и една от основните причини за създаването на BreastHelp.”

Както при всички оперативни интервенции, така и след тези за рак на гърдата пациентките трябва да спазват някои основни правила. Раздвижването и упражненията например трябва да започнат още на следващия ден след операцията. Именно поради това в модула за диагностицирани жени в BreastHelp има ценни съвети в тази посока, както и видео-упражнения, демонстрирани от единствения в България лицензиран и сертифициран от CETI (Cancer Exercise Training Institute, САЩ) специалист по упражнения за лица с онкологични заболявания.

Лимфедемът е една от възможните последици след лечение на рак на гърдата. Той би могъл да се развие при до 20% от всички пациенти. Най-често отокът се появява в ръката от страната на оперираната гърда или в самата гърда. Съвременните стандарти за поведение включват комбинация от различни методи – мануален лимфен дренаж, компресионно бандажиране и носенете на компресивни ръкавици или ръкави, упражнения и грижа за кожата. Менажирането на лимфния оток задължително трябва да се извършва от специалист.

Често жените, които чуят диагнозата “рак на гърдата”, изпадат в крайности, повлияни от страха, затова винаги трябва да им се обяснява подробно какво предстои. Задължително е те да знаят, че съвсем не е необходимо винаги да се премахва цялата гърда, че химиотерапията със страничните си ефекти не е метод за лечение при всички пациентки и че тази диагноза всъщност не е присъда.

“Аз лично винаги включвам в процеса на лечение и психолог, който помага значително за приемане на диагнозата и стабилизиране на емоционалното състояние – казва д-р Митова. – От ежедневната ми практика съм установила, че всъщност психологът често става водещ за постигане на добрите крайни резултати. Ето защо в приложението BreastHelp създадохме и онлайн психологически групи за подкрепа.”

trud.bg