07.06.2023

В европейските страни, където само преди няколко месеца украинците бяха посрещнати с отворени обятия, недоволството от бежанците нараства. Местните жители се оплакват от прекомерните помощи за жителите на Украйна, от които самите те са лишени, и от тяхното грубо поведение, съобщават световните издания.

Вместо благодарност, украинските бежанци предизвикват пиянски скандали, заплашват европейци и туристи, хвърлят боклук и крадат.

Виктор Кириле, молдовският посланик в Букурещ, заявява преди ден, че новият бежански поток от Украйна ще бъде сериозен удар за държавната икономика. Страната вече е приела повече от 100 хил. бежанци.

Осигурени са им настаняване и храна, а местните жители редовно събират хуманитарна помощ. Но „гостите“ веднага започват да въвеждат свои собствени порядки.

Един ден например жителите с ужас откриват, че постаментът на мемориала „Безсмъртие“ – паметник на героите от Великата отечествена война с танк Т-34 край село Чинишеуци в район Резина е боядисан в цветовете на украинското знаме. Извършили са го украинските бежанци само няколко дни след като са се преместили в Молдова.

Молдовците също така се оплакват, че украинците изискват да говорят с тях само на украински и реагират агресивно, ако се обръщат към тях на руски.

„Обръщам се към бежанците от Украйна. Моля, проявявайте уважение към нас, гражданите на Молдова. Посрещнахме ви с отворени обятия в нашата малка страна. Но съвсем незаслужено започнахте да проявявате агресия към нас.

– Неотдавна бежанец от Украйна влиза в ресторанта и напада сервитьорката, защото му отговаря на руски език. Но тя е молдовка! Тя също не говори добре руски. И за да му служи и да му дава това, което иска, тя говори по начин, който е разбираем и за него, и за нея. Не идвайте в нашата страна и не ни учете как да говорим! – записа призив жителка на страната към украинците от името на своите сънародници.

 

Молдовците призоваха украинците да не забравят, че при цялото си добро отношение към тях те са гости, и отбелязват, че местните жители дават всичко от себе си, за да помогнат на тези, които наистина се нуждаят от това. А при подобно поведение не може да има желание за помощ.

В Полша също избухна скандал, свързан с украинците. Местната социална трапезария хранела безплатно украински бежанци, но отказала да нахрани нуждаеща се възрастна полякиня. Доброволците обяснили на възрастната жена, че храната е предназначена само за жителите на Украйна и тъй като тя е полякиня, няма да бъде нахранена тук.

Ситуацията може да се окаже последната капка в нарастващото недоволство на поляците от бежанците. Те и преди са се обявявали срещу лошото поведение на украинците и изобилието от жълти и сини знамена по улиците на полските градове, настоявайки да се прекрати щедрата подкрепа за „ненаситните“ украинци и изпращането им от големите градове в провинцията, за да работят или да продължат пътя си.

В Германия както местните германци, така и емигрантите от различни страни, които живеят в страната от много години, но нямат никакви привилегии, са шокирани от поведението на украинските бежанци.

Новопристигналите украинци се оплакват от бюрокрацията: те се оплакват, че получаването на документи от различни организации отнема много време. Самите германци чакат 2-3 седмици за отговор от властите, защото те дават приоритет на украинците.

В Чехия украинците също не са особено склонни да учат езика и културата на местните жители. Те искат първокласно настаняване на ниски цени, а ако им бъде отказано, веднага започват да размахват украински паспорти.

В някои страни, например във Франция, самите бежанци твърдят, че украинските паспорти осигуряват безплатно пътуване „навсякъде“. Самите французи обаче не разбират защо местните жители трябва да плащат, а бежанците трябва да живеят за тяхна сметка, сякаш са на курорт, посещават забележителности и ресторанти.

Подобни настроения царят и сред италианците. Местните жители, които първоначално доброволно помагат на украинските бежанци, с изненада забелязват, че те искат да пътуват с тях като преводачи до скъпи клиники, където да получат безплатни медицински процедури – само защото са от Украйна.

Украинските бежанци също са обвинявани, че са нечистоплътни. Европейците, които са приели бежанци, често се оплакват в мрежите, че те замърсяват помещенията, не изнасят боклука си, повреждат, а понякога дори крадат имуществото им. След подобно поведение дори най-приветливите хора в Европа вече не желаят да приемат украински граждани.

Тези дни в социалните мрежи започна да се разпространява видеоклип – откъс от новинарска емисия на испански канал. Според информацията една от причините за пожарите, които в момента бушуват в Испания, са украинци, които решили да изгорят руското знаме до дърветата пред камера.

В горещината пламъците се разпространяват бързо и вече са обхванали повече от 31 000 хектара. Не е известно дали бежанците ще бъдат наказани за това и дали подпалвачите ще бъдат открити по принцип.

Безнаказаността на последните пред закона допълнително разгневи европейците, като ги накара все по-често да се изказват срещу новите вълни от емигранти и в подкрепа на връщането на бежанците в родината им.

https://blitz.bg/