13.06.2024

Недялко Недялков

Благодаря за десетките, ако не и стотици поздравления и благодарности, които получих за интервюто ми с руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Чух трогателни думи като „смелост“, „доблест“, „героизъм“, които, разбира се, галят ухото, но са преувеличени.

Тук няма героизъм. Просто аз и моите колеги от ПИК си свършихме работата – дадохме думата на безпрецедентно цензурирания посланик на една велика сила.

Тъжно е, че се налага аз да съм гарант за свободното слово на представителя на Русия в България, но…дотам я докарахме.

Тъжно е, че почти всички български медии съзнателно отказаха или се уплашиха да цитират това интервю. Автоцензурата работи на пълни обороти. Но пък в ПИК руската посланичка вече е гледана от над половин милион души…

Тъжно е и че г-жа Митрофанова до последно не вярваше, че ще излъчим интервюто, че няма да ни попречат или повлияят.

Тъжно е и че тя се притесняваше дали за нас няма да произтекат определени последствия. Защото сме дръзнали да й поднесем микрофона в една вълча, истерична публична среда на дамгосване.

Тъжно е, че подобни притеснения изказаха наши роднини и приятели.

Тъжно е, че ежедневно ме предупреждават „да не те арестуват сега…“

Последствия за едно интервю с посланик – представяте ли си докъде сме я докарали в демократична и евроатлантическа България през 2023?! Сбъднала кошмарите на Оруел.

В тази връзка отново призовавам шефовете на БНР и техните политически покровители от ДПС и правителството да излъчат най-после прословутото интервю на Петър Волгин с Митрофанова. Или поне пасажите, които според тях представляват „заплаха за България“.

Ако не го направят, значи са обикновени лъжци и страхливци.

Каквито са, защото Елеонора Митрофанова никъде в моето интервю не отправи заплахи към България. Точно обратното – патосът на думите й постоянно гравитираше около тезата, че Русия няма АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ И ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ.

Че няма да напада България и да я превръща във втора Украйна. На никаква цена.

Че обича България като братска страна.

Че няма да напада никоя държава от ЕС и няма претенции към никой друг, освен към режима в Киев.

Недялко Недялков