29.01.2023

Посещението на Джо Байдън в Саудитска Арабия показа, че американският президент се е превърнал в свален пилот, неспособен да води успешна външна политика. Целта да се принудят саудитците да произвеждат повече петрол, за да намалят приходите на Русия, не е напълно постигната. Това показва нарастващото влияние на Москва в региона. Освен това Байдън беше критикуван в самите IDYqче отказа да обещае да превърне Саудитска Арабия в държава-изгнаник.

В събота президентът на САЩ Джо Байдън приключи обиколка в Близкия изток, предприета да демонстрира на страните от Близкия изток лидерската роля на САЩ ви региона, непомрачена от Русия и Китай. В двореца Ал-Салман в Джеда американският лидер се срещна с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд, който всъщност е поел основните ръководни функции вместо крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд.

Според наблюдателите енергийните интереси са принудили американския лидер и неговите помощници да се откажат от изолацията на един от най-големите доставчици на петрол в света. Както обясни съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан, президентът възнамерява да „настрои докрай“ отношенията на Вашингтон със Саудитска Арабия. САЩ призоваха Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол на фона на украинската криза – Вашингтон се надяваше по този начин да „подкопае финансирането“ на специалната военна операция на Русия в Украйна. “Уолстрийт Джърнъл” съобщи, че престолонаследникът не само е „крещял“ на Съливан след това искане, но също така е заявил, „че Съединените щати могат да забравят за искането си за увеличаване на производството на петрол“.

По време на разговорите Байдън е казал на престолонаследника, че го смята за отговорен за бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги през октомври 2018 г. Журналистът, живял в САЩ и работещ за “Вашингтон Пост”, беше убит и разчленен в сградата на саудитското консулство в Истанбул. Според ЦРУ престолонаследникът вероятно е дал заповедта да се ликвидира критикът на Рияд.

Говорейки за резултата от срещата, Байдън каза, че не съжалява за по-ранните си заплахи да превърне Саудитска Арабия в държава-изгнаник заради убийството на Хашоги. По време на преговорите журналистите забелязаха как престолонаследникът се засмива в лицето на Байдън, който не посмява да отговори на въпроса дали Саудитска Арабия остава парий? Байдън каза, че случаят с Хашоги е „възмутителен“. По думите му той „е дал да се разбере, че ако нещо подобно се случи отново, ще трябва да се реагира и да се направи много повече“. „Не знам защо всички сте толкова изненадани от реакцията ми, никой никога не поставя под съмнение, че имам предвид точно това, което казвам, защото понякога казвам това, което имам предвид“, каза Байдън.

На свой ред принцът, когато общуваше с репортери, посочи, че страната му е предприела всички необходими правни процедури, за да предотврати „повтарянето на подобни грешки в бъдеще“. Бен Салман каза, че подобни събития се случват по целия свят, като припомни, че „САЩ също направиха редица грешки“, включително инцидента със затвора “Абу Гариб”, където американските военни изтезаваха и унижаваха иракски затворници. В същото време престолонаследникът призна, че кралството може да увеличи дневното производство на петрол от 10 милиона барела до максимум 13 милиона и „отвъд този праг нямаме допълнителен капацитет за увеличаване на производството“.

Стилът на общуване на Байдън с бин Салман предизвика недоволство в САЩ. Главният изпълнителен директор на “Вашингтон Пост” Фред Райън разкритикува президента, че е поздравил юмрук в юмрук принца в началото на разговора. „Удрянето на юмруци между президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от ръкостискане – беше срамно“, каза Райън в изявление, публикувано в “Туитър”. Абдула Алауд, лидер на саудитската опозиционна партия Национално събрание, който сега живее в САЩ, излезе с по-остри критики. В интервю за Ен-Би-Си той каза, че „се чувстваме предадени“, тъй като посещението на Байдън може да помогне на престолонаследника да „се измъкне“ след убийството на Хашоги.

В събота Байдън се обърна към широка аудитория от близкоизточни лидери в Джеда на срещата на високо равнище на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Президентът даде твърдо обещание, че САЩ ще останат активен партньор на страните от Близкия изток и няма да позволят Русия, Китай или Иран да заемат мястото им. „САЩ ще продължат да бъдат активен и ангажиран партньор в Близкия изток, тъй като светът става по-конкурентен и предизвикателствата, пред които сме изправени, стават по-сложни“, каза Байдън.

Директорът на Института за политически и социални изследвания на Черноморско-Каспийския регион, старши изследовател в ИМЕМО на РАН Виктор Надеин-Раевски отбелязва, че Байдън иска от Саудитска Арабия и други страни в региона не само увеличаване на доставките на петрол, но и иска да балансират отношенията си с Израел. „Байдън успя да гарантира, че Саудитска Арабия ще отвори въздушен коридор за Израел. Президентът на САЩ долетя до Джеда директно от Израел, което беше просто невъзможно преди“, отбеляза Надеин-Раевски.

Политологът-американист Малек Дудаков смята, че Саудитска Арабия учтиво е изслушала предложението на Байдън и се е съгласила на символично увеличение на добива на петрол, за да „не се възмущават особено американците“. „В някои отношения страните дори намериха общ език, например по въпроса за създаването на голяма коалиция срещу Иран. Но Саудитска Арабия показа, че не е толкова заинтересована от увеличаване на производството на петрол, колкото САЩ. Възможно е да има известно увеличение на производството, но като цяло позицията на Рияд е, че кризата с горивата на Запад е дело на самия Запад, следователно, дори ако Саудитска Арабия може да произведе повече петрол, капацитетът на рафинериите няма да се увеличи и кризата с горивата няма да бъде разрешена“, вярва експертът.

Според Надеин-Раевски чисто технически Саудитска Арабия може леко да увеличи добива на петрол, но засега страната е вярна на договореностите в рамките на ОПЕК+. „Страната произвежда достатъчно петрол, за да поддържа цената на пазара. Веднага щом започне свръхпроизводството, цената пада. Оттук и появата на ОПЕК +, където Русия и други участници извън ОПЕК се договарят за квоти, които им позволяват да сдържат спада на цените “, обясни старшият изследовател в ИМЕМО на РАН.

По-специално саудитският външен министър Адел Ал-Джубейр каза, че споразумение за петрола не е постигнато и страните от ОПЕК ще вземат решение въз основа на пазара, а не на „истерия“ или „политика“. Следващата среща на групата ОПЕК+ е насрочена за 3 август.

За да може Рияд значително да увеличи производството на петрол, ще са необходими огромни инвестиции в разработването на нови находища. „Какъв е смисълът да се инвестира в нещо, което не генерира доход? Следователно начинът, по който американците поставят въпроса, е абсолютно нелогичен и няма пазарни основания. Това са чисто политически и опортюнистични подходи, които Америка демонстрира почти навсякъде, забравяйки за същността на своя прекрасен капитализъм, който включва борба за доходи, а не за загуби ”, подчертава Надеин-Раевски.

Що се отнася до дискусията за убийството на Хашоги, Байдън просто нямаше как да не засегне тази тема, добавя източникът. Следователно е нереалистично да се очаква саудитците да са готови да тръгнат към идеологическо сближаване със САЩ. „Дискусията за покойния Хашоги показа абсолютна несъвместимост на позициите. Саудитска Арабия също има от какво да е недоволна – американската политика в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и прочее. Има достатъчно въпроси към Америка и лидерът на Саудитска Арабия ясно демонстрира това“, обясни Надеин-Раевски.

Близкоизточната обиколка на Байдън се превърна в тема номер едно в световните медии. Така германското издание “Велт” обърна внимание на разликите в церемониите по време на посещения в Саудитска Арабия на президентите на Русия и САЩ. На руския лидер Владимир Путин е „предоставен истински дворец от личното притежание на кралското семейство“. А Байдън чакаше „доста рутинна среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив“.

Изданието припомня, че опитът на Вашингтон да принуди близкоизточните си съюзници да се противопоставят на Москва по въпроса за Украйна се провали. Те не подкрепиха западната политика спрямо Киев, а ОАЕ се въздържаха и не гласуваха за антируската резолюция, предложена от САЩ в Съвета за сигурност на ООН. Всичко това показва нарастващата роля на Москва, посочва изданието.

Надеин-Раевски посочва, че церемониалното играе голяма роля в дипломацията и подчертават нивото на отношенията. „Едно време САЩ и Саудитска Арабия свалиха петролните приходи на СССР, като хвърлиха огромно количество черно злато на пазара, но в този случай това няма да се повтори. Русия демонстрира уважение към националните традиции, начин на живот и не се намесва във вътрешните работи на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив, което не може да се каже за САЩ, които организираха арабските революции, довели до краха на управляващите режими и унищожаването на държави“, припомни събеседникът.

Дудаков добавя, че Саудитска Арабия гледа на Байдън като на свален пилот с нисък рейтинг „и без външнополитически мандат“. „Рияд вече се готви за факта, че през 2024 г. властта в Америка ще се смени и президент ще стане по-приятелски настроен към Саудитска Арабия политик, с когото ще започне сериозен разговор за бъдещите отношения“, прогнозира американистът.

Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/