23.07.2024

Въпросът за промяна на датата на националния празник не е затворен, изказа мнението си пред БНР историкът Войн Божинов.

„Ако този тип политици от т.нар. градска десница, от жълтопаважния спектър на нашия обществен живот желаят да нагнетят обстановката в страната, което те правят винаги покрай избори, тъй като в напрежението сред обществото те намират аргумент за мобилизация, то аз няма да се учудя, че даже в тази година отново ще бъдат намерени различни поводи да се повдигне този въпрос.

Той оттук нататък винаги ще бъде един коз в ръцете на десния спектър от нашия политически живот, за да се предизвиква обществен „дебат“ – тук става въпрос за едно крещене“, обясни той.

„Защо мразят 3 март? Всъщност те мразят себе си“, добави историкът. И още:

„Търсейки начин да се слеят с евроатлантическия пейзаж, тези хора търсят начини да забравят миналото си, да си измислят собствена биография както лична, така и на тяхното семейство и единственият начин да направят това, да се легитимират пред обществото като елит, който е определен да властва тук, е този пещерен антикомунизъм и пещерното русофобство“.

Сега уж цензура няма, но има едно много по-опасно явление – самоцензурата, категоричен бе Войн Божинов в интервю за предаването „Политически НЕкоректно“.

По думите му сега ако не си в този тренд, ти не може да израстваш кариерно – поставят ти се какви ли не пречки за научна дейност, изнервена обстановка на работното място и т.н. Според него това е страшното.

Ако един млад историк иска да се развива в професията, той трябва да се съобразява със своя научен ръководител или ръководителя на секция или катедра, а те в огромната част от случая са ехо на евроатлантическите политици, които в момента управляват у нас, смята историкът.

„Не предполагам, че всички са роботи. Осъзнават какво правят, вероятно, някои от тях, но те вече са влезли в тази система, от която излизане няма“.

По думите му има и независими лица в професията, но посочи случая с проф. Дарина Григорова. Трябва да има свобода на словото в академичните среди, но се оказа, че няма, добави той.

Рано или късно САЩ ще се оттеглят от този регион, подчерта още историкът и добави, че на тях им предстои големият сблъсък с Китай. По думите му те трябва да освободят ресурс за този сблъсък:

„За да освободи Америка ресурс, най-лесното е да се разберат с Русия – отново да се подели светът. Къде ще направят отстъпки американците?

В Латинска Америка – не. В Близкия изток – не, там е петролът. Ще направят на Балканите – не сме чак толкова важни. При това в Източните Балкани ще направят отстъпка“.

Очевидно нашият регион ще бъде оставен на някаква подялба между Русия и Турция, е прогнозата на Войн Божинов.

Според него това е и част от решението, което САЩ търсят – Русия и Турция да влязат в евентуален конфликт, именно заради нашия регион и заради Кавказ.