18.05.2024

Мерките за сигурност в центъра на София и големите градове на страната, които вчера разпореди вътрешният министър Калин Стоянов, са малко странни и те не са свързани с терористичния атентат край МоскваТова коментира пред БНТ бившият служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той припомни, че по време на служебното правителство граничните полицаи са били снабдени с дългоцевно оръжие, но то им е било отнето. Сега е дадено на полицаи да охраняват центъра на София.“Тук възникват два въпроса. Дали борбата с нелегалната миграция от границата, където е мястото, се пренася в центъра на София. Второ, дали това не са имиджови мерки, които на практика признават един сериозен проблем, който се неглижира и прикрива от правителството. Неуспехът на това правителство да се справи с нелегалната миграция“, поясни Демерджиев.Бдителността трябва да е изключително висока, смята той:

„Средата, в която живеем, кървавите атентати – сега този последният в Москва, атентатите преди него, много ясно трябва дават сигнал на управляващите и на ръководителите на служби колко е опасна средата. Трябва много оперативна работа, тя не е с дълго оръжие в центъра на София. Това е скрита работа, която цели установяване на потенциални атентати, тяхното предотвратяване. Тази работа, за съжаление, аз не я виждам, за сметка на това виждаме подобни демонстрации и разбира се, трябва да се вземат мерки там, където има събиране на хора, там, където има ключови обекти, те да бъдат по-добре защитени, без да се всява излишна паника в обществото.“По думите на Иван Демерджиев, борбата с нелегалната миграция не е в центъра на столицата, а на границата.Да бъде надеждно охранявана, там да са концентрирани усилията и мигрантите да бъдат залавяни на територията на цялата страна.“

С тези мигранти проникват много хора, ангажирани било с терористични организации, било с паравоенни организации, било бивши военни. И когато се пропускат мигрантите да преминават безпрепятствено през територията на страната, се пропускат и такива хора. Къде се намират те, с какво се занимават те. Не може да се установи и се създават предпоставки да се случи нещо подобно, на което станахме свидетели“, уточни Демерджиев.

https://mediamall.info/