27.07.2024

Израелските сили убиха 210 палестинци в сухопътна, морска и въздушна атака, която придружаваше спасяването на четирима заложници от бежанския лагер Нусейрат в централната част на Газа в събота. В социалните мрежи се появиха десетки видеа на обгорели трупове на деца, убити при операцията, която Израел определи като „най-големия си военен успех“.

Тъй като израелските самолети започнаха въздушни удари по бежанския лагер Нусейрат в събота сутринта, израелските сили публикуваха кратко изявление, в което се казва, че са насочени към „терористична инфраструктура“ в района. Няколко часа по-късно израелските власти обявиха, че екип от полицейски и военни командоси са спасили четирима заложници от плен на Хамас в Нусейрат.

Малко след като заложниците бяха върнати в Израел и Нетаняху се снима как се прегръща с тях, започнаха да се появяват съобщения за огромни палестински жертви. Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че „голям брой“ ранени, повечето от които жени и деца, са пристигнали в болницата „Ал-Акса“ малко след нападението.

Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват мъртви тела, разпръснати по улиците на Нусейрат, много от тях с липсващи крайници. Сред загиналите могат да се видят деца.

По-късно правителствената медийна служба в Газа заяви, че 210 души са били убити при нападението на израелската армия срещу Нусейрат и околностите.

Един израелски офицер е бил смъртоносно ранен и е починал малко след като екипът се е върнал в Израел, се казва в изявление на полицията.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас осъди нападението срещу Нусейрат като „кърваво клане“ и призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи сцените от лагера като „ужасяващи“ и призова Израел да приеме плана за прекратяване на огъня, предложен от американския президент Джо Байдън миналата седмица.

„Хамас“ взе в плен 250 заложници по време на атаката си срещу Израел на 7 октомври, като обяви, че те ще бъдат освободени срещу палестински жени и деца, държани също в плен в израелски затвори.

Около половината от израелците, взети в плен от „Хамас“, бяха разменени срещу палестински затворници по време на едноседмичното прекратяване на огъня през ноември, а седем бяха освободени при операции на израелската армия в Газа. Освободените вчера заложници изглеждаха добре и нямаше следи от насилие по тях, според видеоклиповете, разпространени от израелското правителство.

Около 120 заложници все още се държат от „Хамас“ в Газа, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари пред репортери в събота.

През осемте месеца, откакто Израел обяви война на Хамас, израелските сили убиха повече от 36 800 палестинци и раниха близо 84 000, според последните данни на здравното министерство в Газа.

Автор:Обективно