19.04.2024

Управителят на „Студентски столове и общежития“ Стара Загора е повела самостоятелна и нехуманна война с бездомните кучета в града. Читатели на Lupa.bg сигнализираха за г-ж Светлана Георгиева, която поставила капани за залавянето на четириногите, които са кастрирани, чипирани и не са агресивни, а студенти по ветеринарна медицина.

„Г-жа Георгиева се явява администратор на общежития на Тракийския университет. Подела е кампания за премахване на 4 социални кучета, които от години обитават територията около сградата на общежитията.
Тези дни беше поставен капан за залавянето им В НАРУШЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА “КАСТРИРАЙ И ВЪРНИ”!
Щом държавен служител нарушава държавен закон ще бъдат осведомени и институциите.

Студентите-бъдещи ветеринарни лекари, се грижат за кучетата.
Техният подслон беше разрушен в нарушение на чл 34 от ЗЗЖ:
3) На кучета, които се отглеждат на открито, се осигурява подслон или къщичка, които ги защитават от неблагоприятни атмосферни условия.
Успяхме да спрем прибирането на кучето ДНЕС с помощта на управителката на приюта в Стара Загора.

Няма законово основание да бъдат прибрани в приюта, за което благодаря управителката.

Борбата за кучета, които имат право да обитават територията до сградата на общежитието ПРОДЪЛЖАВА!

Конфликтът започна само защото в студените дни кучетата бяха прибирани от портиерки в коридорчето тип мазе за през нощта“ – сигнализира природозащитникът и председател на неправителствена организация Ирина Николова.

В същото време, но този път в Бургас, мъж изритал смъртоносно бездомно коте, изпречило му се на пътя. Инцидентът е станал посред бял ден, на една от най-оживените улици в морския град, съобщи NOVA.

Извършителят на престъплението, станало на 21 декември на оживената улица „Гурко”, която води към Моркста градина, е установен от полицията.

„Минах покрай тялото на мъртвото коте докато се разхождах с децата си. Видях, че животното е на тротоара и е покрито със салфетки, за да не се вижда кръвта, защото минават много малолетни”. Това разказа Лилия Багбаева, която е подала сигнала до органите на реда.

По думите ѝ тя се върнала на следващия ден и започнала да издирва записи от момента на инцидента. „Успях да намеря собственик на обект в района, който ми предостави видео, на което се вижда, как човек с червено яке рита котката”, посочва очевидката, която след това подала сигнал на 112. „Полицията прие сигнала ми и отидох до Районното управление, за да дам показания”, допълни тя.

Органите на реда са установили извършителя. Това е 49-годишен бургазлия, който е признал действията си. По думите му обаче животното преди това е било блъснато от автомобил и той не носи пряка вина за смъртта на котката. Мъжът е в чужбина към момента. От полицията уточниха, че след като той се върне в страната, ще бъдат извършени допълнителни разпити. Имало и свидетели, които подкрепяли неговата версия.

https://mediamall.info/