23.04.2024

Колко е лесно и популистко да критикуваме. Особено управляващите. Това, което още в началото ми беше направило впечатление при Възраждане и КК, беше липсата на идеи за управление на България. Програмата е постна като пицата на Дянков, а често дори най-върлите партийни членове не знаят какво пише в нея. Надявах се това да се промени с отговорността на парламентарно представена партия. Но проблемът се задълбочи.

Всички българи могат да изброят ПРОТИВ какво е КК. Дотук добре. Но сега избройте ЗА какво е. И програмата, която предлага, за да се стигне дотам. Много е хубаво да громиш бюджета, но ако нямаш един бюджетар, който да ти изготви такъв, когато си на власт, къде си тръгнал!?! Или ще използваш кадрите на ГЕРБ? Много е хубаво да громиш енергетиката, ама когато човекът, който е в енергийната комисия, ти е пиар и аниматор в детски център, какво правиш? Много е хубаво да громиш полицията, но когато експертът ти по борба с корупцията и вътрешните работи са го хващали преди години с белязани пари, къде си тръгнал?

Много пъти съм чела програмата на Възраждане. Тя е на принципа: Дайте, другари, да дадем! Смислени управленски решения няма. А и в парламентарната дейност е същото – всичко е на парче – предлага се нулева ставка ДДС за някои стоки. Но как да се намери икономическо решение на инфлацията, няма. Много е лесно да говорим за пътища, стига да разбираме нещо извън това, че обикаляме като изтървани.

Работата на политика не е само да обикаля като цветарка държавата. Че то Бойко Борисов това го правеше много успешно – на джипката и грубо казано „г. път да види“. Така не се управлява. Така се става популист и се търсят не решения, а гласове. Дори КК вече изцяло имитира ББ, като си прави лайфове от колата, докато кара. Това ме удивлява. Работата на политика и държавника е да седне и да направи програма, законопроекти и решения, с които да подобри живота на хората. А не да се изживява като поп звезда и да обикаля като изтърван за овации.

Скоро д-р Пасков оправда КК, че не знаел за пандемичното споразумение със СЗО и смятал, че СЗО е безобидна организация, защото от обикаляне нямал време да прочете. Ами да се спре и да прочете нещо. Защото това интересува хората. А не фотките с поредните лели.

Има нещо дълбоко сбъркано в българската политика. Популизмът е на степен до отричане на всякакъв здрав разум. Търсят се не решения за България, а гласове за власт и за субсидия. Народът се увлича по тези, които го лъжат най-добре, без да осмисля какво точно иска, без да дава задачи на политиците и да контролира тяхното изпъление. Затова и си получава резултата.
На страницата на партията ясно може да се види кадровият им и управленски капацитет. Вождът – на всяка първа картинка, застанал в героична поза, гледащ светлото бъдеще и разпръскващ светлина над електората. Тук таме крадени мисли на други. Изявления на няколко от антуража, написани от пиарката и общо взето, на нивото американски комикс на Капитан Америка. И отдолу – възторжени емотикони и най-много по три едносрични и двусрични думички, възхваляващи величието и божественносттта на вожда. Никаква мисъл, нищо свързано, никакво предложение. Говорят си с емотикони и възклицания.

Много ми напомнят на СДС – началото. Пълно отричане на здравия разум, нахъсване на тълпата, докато ръководителите си имат стройна програма как да вземат властта и да ограбят България. И електорат, на който мисленето не се отдава особено. Или наивници, които отказват да видят проблемите, защото си мислят, че добрата цел оправдава всички средства. Да, ама не. Не се получи, няма и да се получи. Ще получаваме едно и също от същото.

Преди време някои мои фенове ме питаха дали има нещо нередно във Възраждане. Аз казах, че им гарантирам, че ако има нещо нередно, ще се махна и ще го кажа. А аз си спазвам думата. Видях, напуснах, казах.
Въпросът сега е какво да изберем, защото е видно, че проектите в България са повече от българите. А цената на нашия избор ще я плати България.

Елена Гунчева