18.06.2024

 

Спортният министър, който фалира българския спорт? Заради лично отмъщение, може да бъдат блокирани сметките на Национална спортна база, в резултат на 3 иска на стойност 7 054 806 лева. Наказателната акция срещу “101” е била като предупреждение към всички останали наематели на спортни обекти – който не си трае, който посмее да възрази – ще получи юмрук между веждите от държавата.

Какво наследство остави Радостин Василев на Весела Лечева?

Малко преди да й връчи букет за началото на мандата й, той си отмъсти на луксозен столичен ресторант, заради сигнал до прокуратурата – първият срещу действащ министър от кабинета “Петков”.

В последните часове от пребиваването си в Спортната палата, на 2 август, Радостин Василев издаде заповед за прекратяване на договора между “Ем Фууд енд Кетъринг” ЕООД и Национална спортна база, за наем на плувен комплекс “Диана” и терена, върху който е изграден “101 Bar&Dinner”, като е поставен 5-дневен срок за връщане на обекта на държавата.
Днес, около обяд, комисия от НСБ се е явила да приеме “доброволно” обекта.

Днес, също така, чрез Частен съдебен изпълнител, фирма “Ем Фууд енд Кетъринг” е уведомила Национална спортна база към Министерството на младежта и спорта, че: “ще упражни законното си право да заведе” 3 иска:

⁃ Иск за направените в обекта инвестиции – на стойност 4 141 206 лева;

⁃ Насрещен иск – на стойност 1 283 600 лева, представляваща сума, претендирана от трета засегната страна;

⁃ Иск за пропуснати ползи – на стойност 1 630 000 лева.

“Така общият размер на претенциите, вследствие на незаконосъобразните действия от страна на Национална спортна база възлиза на 7 054 806 лева.”

“Ем Фууд енд Кетъринг” ще се възползва от правото си да поиска от съда обезпечаване на своите искове, както с блокиране на банкови сметки, така и на имущество на дружеството.”

Какво на практика означава това? Блокирането на банковите сметки на НСБ ще лиши българските спортисти и треньори от възможността за нормална подготовка, включително и за Олимпиадата в Париж! Служебният министър на спорта Весела Лечева няма да бъде в състояние да осигури “спокойствие” за спорта, както обеща на 2 август, при поемане на властта в МСС от Радостин Василев. Той, всъщност постъпи подло към нея: ще развява като знаме в предизборната борба авто-легендата за “бореца срещу мафията, който затвори ресторанта на Сталийски”, а петкратната световна шампоинка по спортна стрелба, ще трябва да се оправя с батаците, оставени на терена от отцепника от “Има такъв народ”, който пристана на “Продължаваме промяната”.

Предисторията на скандала накратко. На 29 март 2022 г., Радостин Василев изпраща в ресторант “101” Ралица Младенова, негова приятелка, която е постоянна клиентка на заведението. Към 14:00 часа тя се обажда по телефона, за да му съобщи, че Александър Сталийски е напуснал ресторанта. Спортният министър влетява с антураж от мъже, които стряскат клиентите и арогантно се нахвърлят върху управителката Мирела Якубовска. На нейния въпрос: “Кои сте вие? Какво искате?”, Радостин Василев отговаря: “Аз съм министърът. Всичко това е мое!” Заместник-министър Владимир Харизанов започва да снима ресторанта, детския кът, ВИП-залата, предизвиквайки потрес и стрес сред неволните зрители на екшъна. В наказателния отряд са неизменните приятели – задружни в труд и бой, шумни и весели като “Gipsy kings”: Александър Тодоров, изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор и Венцислав Петков, изпълнителен директор на Национална спортна база, вкарани от Радостин Василев в парламента след изборите на 14 ноември 2021 година, от 15МИР-Плевен. В интернет изобилства от снимки на тримата от 2013 г. насам: на плажа, по барове и заведения, във весели компании – на 3 юли ПИК публикува снимки на четиримата герои – Радостин Василев, Александър Тодоров, Венцислав Петков, Ралица Младенова, на среднощен купон в плажен бар Mamalouka, в село Пефкохори, Халкидики, докато държавата се тресеше от правителствена криза.

Какво последва? Управителката на “101” подава сигнал в инономическа полиция и в Софийска градска прокуратура, предоставя видеозаписи от скандалното нахлуване на министъра и потерята му. Следват: проверки на НАП, закани на Румен Спецов, затваряне на заведението, съдебно решение за отварянето му. Спортният министър дава самодоволни изявление по телевизиите за предстоящи “разпити”, “изземвания”, “прекратяване на договора”, сигнали до ГДБОП: “сега ще ги разпитват, започват да ги изземват нещата” (13 май 2022 г., Евроком). Което определено прилича на умишлена заплаха, уронване на имиджа и злоупотреба с власт. Както и предрешаване на резултатите от неприключили проверки. Все едно да съобщи победителя от тиража, преди тотото да е обявило печелившите числа.

В “Дневник” е публикувано нещо, което е адски смешно и твърде жалко: ”Василев заяви, че е видял снимката си в тоалетната на заведението и е казал на премиера Петков да изпрати НАП”. Че нали той се гордее с тази снимка от своето фитнес-минало; по бански, с надути мускули, и сам си я публикува?!

И така… до 2 август, преди от НСБ да изпратят уведомление за прекратяване на договора, не е имало нито едно писмо със забележки и препоръки по стопанисването на обекта. Адвокат Радостин Василев, в кратката си авантюра като министър на спорта, говори за “проверки”, но няма легитимни протоколи, които да са връчени по съответния ред.

… Тежко й и горко на Весела Лечева с това наследство! Няма да й е никак лесно.

Автор: Соня Колтуклиева

https://trud.bg/

Весела Лечева спря търг на предшественика си Радостин Василев. Това е една от първите заповеди, издадени от легендарната състезателка по спортна стрелба.

Става въпрос за търг с ясно наддаване за автомобили на ведомството.

pogled.eu