27.07.2024

Какво сътвориха съседите ни и какво ние за последните 3 години?

Гърция: Проектът „Елиникон“за най-голям „умен град“ в Европа. Струва 8 милиарда долара. Ще добави 2,5 процентни пункта към брутния вътрешен продукт на Гърция и създаде до 80 хил. нови работни места, генерирайки данъчни приходи за повече от 10 млрд. евро.

Турция: Πъpвият реактор на първата aтoмнa цeнтpaлa в страната -Аккую (АЕЦ), ĸoятo щe бъдe пo-мoщнa oт AEЦ „Koзлoдyй“. Първият полет на турския изтребител от пето поколение Kaan.

Сърбия: започна изграждането на ключовата ЖП връзка Белград-Будапеща на стойност 2,3 милиарда евро. Успоредно с това и ЖП проект за 2.7 млрд. евро ще свръже Белград със Солун, през Скопие. По този начин Сърбия се позиционира като централна връзка по новия „път на коприната“, който ще минава от Солун за централна Европа, и изцяло заобикаля България.

–––––––––––––––––

По същото време, когато в съседките ни се случиха тези неща, у нас единственото, което се случи бяха…6 поредни парламентарни избора.

Нито едно редовно правителство, което да изкара повече от 9 месеца. Докато другите стартират или завършват проекти, които се планират за години напред, тук се чудим ще имаме ли кабинет за повече от 3 месеца. И вече не помним имената на всички, които носиха титлата „Премиер“ от 2021-ва насам.

Всичко това е отчайващо. Истински отчайващо, защото те оставя с усещането, че съседите ти те изпреварват безвъзвратно. Без да са нито по-малко корумпирани (Гърция), нито по-демократични и свободни (Турция), нито по-интегрирани в ЕС или НАТО (Сърбия). Но те изпреварват. Просто, защото имат правителства, а ти нямаш. Има кой да кара влака, а при теб – не. Усещаш, че се развиват, завършват проекти, създават инфраструктура, модернизират войски, позиционират се в новия свят, а ти стоиш на едно място. И тъпчеш 3 години. Почти един пълен мандат на правителство измина. Нулеви 3 години за държавата, която най-малко може да си го позволи. Защото е най-бързо изчезващата на света според последния доклад на ООН.

Това просто трябва да спре. Някак. Криво-ляво, тъпо-грозно, но трябва да спре и да има 4-годишно, стабилно управление, което да стартира всичко замръзнало в страната от 3 години насам. Никой няма да ни чака.

Кристиян Шкварек