19.04.2024

Академичното ръководство на Софийския университет обяви война на проф. д-р Дарина Григорова заради “ лансирани от нея тези и идеи “.

В декларация, обявена на сайта на университета, се казва, че изразените в нейно интервю позиции обслужвали “ интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна “.

Какъв ужас!

Откога становища и идеи на уважаван учен са основание да бъде линчуван ?

Не е ли това началото на този лов на вещици, който очакваме управляващите да започнат под чужда диктовка ? Не се посочва пред кого е интервюто, не се цитират пагубните идеи, не можем да разберем какво е скверното там.

Членовете на Академичния съвет твърдят, че били загрижени за авторитета и престижа на най-старото висше училище.

Можехме да им повярваме, ако преди това бяха взели отношение и към позицията на професора от СУ Калин Янакиев, провъзгласил, че неговият химн днес бил – кой мислите ? Ами – украинският ! Той го просълзявал – “ българският ми звучи кухо “.

Или към становището на г-жата му Слава Янакиева, която не понасяла народната музика, защото “ тя е това, което ни разделя с европейската култура “.

“ Хоро с трибагреник е знак за политическо и културно разобщаване от Европа “, заключава г-жата, която е също на щат в СУ като културоложка.

Подхранват ли глупостите на сем. Янакиеви авторитета и престижа на университета ? Надали някой би си позволил да отговори положително, но Академичният съвет си трае.

Един от упреците срещу проф. д-р Григорова е, че пропагандирала открито “ политически идеи, които влияят пряко върху актуалния обществен живот в България “.

Що за глупост ! Ами политическите идеи са предназначени именно да влияят върху обществения живот. Ако не го правят, значи са кръчмарски вдъхновения.

П.П. Добре ще е в официалните си документи Академичният съвет на СУ да избягва правописни грешки и да не пренебрегва академичната титла и степен на проф. д-р Дарина Григорова.

Васил Василев