13.06.2024

Какъв Шенген?! Българската държава официално участва в наркотрафика и контрабандата по море с 30%!

Цензурата на пленените в Сглобка медии няма да покрие нито Домусчиеви, нито реалното участие на българските политици във всяко едно престъпление като контрабанда, нарушаването на санкциите и наркотрафика.

Корабът с кокаина е собственост на приватизираното по царско време дружество Български морски флот. Понастоящем БМФ има 70 плавателни съда и Верила е един от най-модерните във флотилията. Правен в Китай и преди 1-2 години пуснат на вода.

Собствеността на българската група БМФ – Навибулгар е разделена непропорционално 1:2,5 между две страни – 30% за българската държава и 70% за “Кей Джи Маритайм Шипинг” на братя Домусчиеви. Тази подробност съвсем обръща нещата. Това не заложена на карта репутация на един корабисобственик, а на цялата държава!

Това, както и да се погледне, си е държавно участие в наркотрафик. С участието на кораб, от който 1/3 е собственост на държава член на ЕС и кандидат за Шенген по суша, въздух и вода.

КОЙ отговаря за тези 30% на държавата в дружеството?

Защото това обстоятелство кардинално променя събитията и гледната точка към тях?

КОЙ защитава българския национален интерес в Българския търговски флот – Варна? Защо държавата е решила да си остави 30 или 49% от нещо, което отдавна не е нейно, само за да носи отговорност и да си оставя да и ползват бранда без нищо насреща? Толкова ли е безценна и неструваща пукнат лев българската държава?

Това е стратегически въпрос, защото положението е същото с другите дружества, в които държавата има миноритарно участие – Лукойл – Нефтохим в Бургас, Панаира в Пловдив и много други.

КОЙ и от КОГО е назначен и какво е свършил, за да се стигне до операцията с половин тон кокаин и арестуваните моряци? Въобще държава имаме ли?

Да не говорим, че танкери преливат руски петрол контрабанда в открито море, който също е произведен в рафинерия с 30% държавно участие и „златна акция“ вътре, кой знае с каква цел. Ще се окаже, че живем в държава, чийто политици, сглобки и НЕкоалиции са превърнали наркотрафика, нарушаването на санкциите и контрабандата в държавен бизнес.

Николай Бареков