05.10.2024
FB_IMG_1727955083335

КАК ДА ПОБЕДЯ В ТВ СЪСТЕЗАНИЕ?

(Съветите са приложими и за други риалитита, не само в кулинарни състезания)

Започва сезонът на кастингите и много от вас ще пожелаят да премерят сили в някое телевизионно, кулинарно състезание.

Обобщих опита си от участия в 12 точки и с радост ще ги споделя със заинтересованите:

 

Правило номер 1:

Никога не се отказвайте, колкото и безнадеждно да изглежда положението! Не един отпаднаха, поради това, че се предадоха.

Бяхме на елиминации и един от участниците не загря, че нишестето при висока температура се активира и сгъстява консистенциите. Не беше болка за умиране, просто трябваше да си върне крема на котлона и да го остави, докато се сгъсти достатъчно, но той се отчая, предаде се, въпреки че имаше време, уплаши се и се отказа.

Неведнъж времето ме е притискало – когато правех три вида трюфели, все нещо изпортвах при млечния шоколад и не се получаваше, пресичаше се… Четири пъти го правих, докато ми се получи!!!! Всеки на моето място, след втория провал, би се отказал, но аз си казвах: Имам 60 минути и смисълът им е до 59 минута да опитвам, да правя отново и отново! Едисон е направил 2000 неуспешни опита, преди да открие как трябва да се направи електрическата крушка.

Няма начин да направите нещо правилно, преди да се провалите достатъчно. И се продължава, докато се получи, до последно! Помнете, няма смисъл да се отчайвате и да се предавате без битка. Смисълът не е крайната дестинация, а пътя до нея!

 

Правило номер 2:

Нестандартните решения! Мислете извън кутията!

Преди да изсипете крем в пай и двете консистенции трябва да са изстинали. Трябваше да намеря решение как за няколко минути да изстудя доста голяма повърхност на горещото изпечено тесто. Тогава ми хрумна да напълня пласт-поша, който използвахме за шприцоване, с лед и да го поставя директно върху повърхността на пая. Е, проработи!

Друг случай, правя си крем карамел. Два броя – винаги правете, ако имате възможност по една екстра бройка, защото по Закона на Мърфи, ако нещо може да се прецака, то обезателно ще се, та правете резерви. Първият ми карамел става перфектен, просто по учебник! Обаче, при ваденето, ми хрумва някаква глупост да го взема в ръка, за да го пласирам точно, където искам в чинията и той се разпадна. Вадя втория, който за да се охлади по-бързо, го бутвам във фризера. Е, охлади се, но карамеленият сос на дъното се втвърди… Вадя карамела – перфектен, ама няма отгоре карамелено покритие – бял като малеби. Имам 3 минути време, какво да правя? Един от компонентите на ястието беше и разбита сметана. Веднага шприцовам сметаната най-отгоре, върху самия крем. Журито няма как да види има ли, няма ли карамелена глазура, защото сметаната е покрила всичко, ако почнат да ровят, пак няма да могат да разберат…. това ме спаси!

 

Правило номер 3:

Психологическите атаки!

Бъдете готови за много силен натиск – медии ще се занимават с вас, по нет-форумите ще ви разнищват и оплюват. Ако работите с комуникация и информация, като мене, тогава няма какво да ви уча, знаете какво да правите. Но, ако си изкарвате хляба с нещо друго, съвета ми е един: НИКАКВО четене! Нито на вестници, нито на форуми! Няма никакво значение какво се върти в пространството за вас, защото това НЕ Е РЕАЛНОТО отражение на нещата, не е истината и само ще ви навреди и травмира, каквато е и целта, де!

Аз бях най-оплюваната и най-разнищваният участник. Когато нещата се разгорещиха, звъни ми колежка ПР и ми съобщава, че е наета професионално от семейството на една съперница, за да ме сринат в нета! Тя от колегиалност се е почувствала задължена да ме предупреди. Аз, естествено бях наясно, че има организирана борба срещу мене, разпознавах знаците. Изсмях се и й казах да си върши екстра старателно работата, за да може още повече да ги ощави гадовете поръчители. Трябва да сте наясно, че ще има болни от амбиции хора, които ще впрегнат целия си ресурс от приятели, колеги, а може и, както в моя случай, да наемат професионалисти. Това на вас по никакъв начин не трябва да ви влияе! При мене беше точно обратното, знаех, че съм на прав път и както казва един млад, успял мъж-феномен, „много ги страхувам!“. Но професионалната ми препоръка към вас е нищо да не четете, нито да позволявате да ви информират. Колкото и да ви обсъждат външността, семейството, поведението – нула внимание, никаква реакция, защото те точно това целят – да ви провокират, депресират, откажат!

Аз знаех много добре, че 90% от драскащите по форумите не са реалната публика, а точно тези организирани лобита и тролове. Не рядко и самите участници, конкурентите, се подвизаваха под различни профили и фалшиви имена и изливаха безсилието си, прикрити зад „анонимноста“ на нета. Мои приятели, които приемамаха твърде лично нещата, се притесняваха, че не им позволявах да пишат в моя защита и се чудеха защо не предприемам нищо, като мога да организирам мощна контра атака. Точно това не трябва да се прави, защото тогава аз им играя по правилата. Както казва дон Корлеоне – Никога не се обяснявай! Пред приятелите няма смисъл, а пред неприятелите е безсмислено. Виждах хората как ми се радваха по улиците и бях все по-убедена, че постъпвам по единствения успешен начин. Та, тия, всичките просто нямаше с кого да се бият, аз отказах да влезна в тази битка и така и си останаха с безсмисленото плюене и хейтване….

 

Правило номер 4

Мислете стратегически!

Понякога си заслужава да загубите битка, за да спечелите Войната!

В началото наблюдавайте, не заемайте лидерска позиция и гледайте да не се изтъквате. Бъдете любезни и позитивни към всички! Подкрепяйте, помагайте и НАБЛЮДАВАЙТЕ! Какво трябва да наблюдавате:

1. Практически умения и знания – те са опасни, но често отпадат, поради съвсем други причини.

2. Маркетингово атрактивните! Те са най-опасните!!! Като маркетингов специалист, още на предварителните снимки, разбрах, че перфектният таргет ще е мъж, 30-35 годишен, с проблем, който кулинарията е решила /продуцентско атрактивният/, работещ за голяма корпорация /типичният клиент на генералния спонсор/ и когато видях един от участниците, веднага му казах, „Ако има маркетингово приемлив победител, това си ти!“. Без да съм пророк, познах!

3. Камера атрактивните – харесван физически тип ли са, голяма маса от мъже, жени, биха ли се увлекли по външния им вид и каризмата.

4. Подмолните змии и интригантите – те са не по-малко опасни! В началото ще се правят на милички, жертви и ще ви дебнат за слабото ви място. Не се подлъгвайте да си казвате, разправяте и споделяте!

5. Слабите места на другите – на някои е Егото, на други…. пиянството… Една беше изгонена, защото надигаше бутилката повече от тигана. Използвайте слабостите им, за да ги елиминирате. Когато сформирахме първия отбор, аз вече бях на ясно, че има една личност с ОГРООООООМНО ЕГО, която умреше да се прави на лидер и командир. Бях и на ясно, че за сценаристите ще е перфектно да ни подберат в една група острите камъни, дето брашно не мелят, а в друга – сговорните пчелички, които и макар не особено талантливи, но ще ни натрият носовете на гениите, само и само да покажат, че е важен колективът, а не уникалната личност. Трябваше да предложим капитан. Всеки се тикаше защото си мислеше, че това е възможност да бъде забелязан и да се изяви. Аз, обаче бях на ясно, че сме обречени и ще ни провалят, за това и реших да набутам най голямото Его. Предложих го, Егото беше поласкано. Никой не го искаше, но успях да ги изманипулирам и те приеха моето предложение. На края всеки коментираше, „Как стана така, никой не искаше Егото, а него избрахме?!“. Естествено, че провалът беше колосален и на Егото доста му се понамачка перчема, въпреки, че не го изхвърлиха, но беше на ръба… Но пък по Егото си падаха голяма група истерички, та, им беше нужно до последно на продюсърите…

Друга ситуация: от мене зависи кой с какво ще готви – с добри продукти или с лоши. Нормалният човек би натирил враговете си с боклука, но аз исках да конфронтирам точно определени създания, за това великодушно им осигурих лукса. Е, не стана точно, както планирах, защото те бяха толкова некадърни, че сами се прецакаха, но все пак беше „найс трай“ (добър опит), както викат хамериканците…

 

Правило номер 5

Това е всъщност правилото на Онасис – Водете си записки! Подробни.

Вие ще имате уникален шанс да сте част за известно време от уникален световен Формат, колкото и да бъде побългарен, все пак ще ви даде и научи много! Записвайте си всичко – рецепти, кое как се прави, какво се случва. След време ще ви е от голяма полза, дори да не се задълбочите повече в тази област. Ще имате възможност да се докоснете до таланта и запознаете с най-добрите в бранша – контактувайте! Задавайте въпроси, интересувайте се! Използвайте на макс времето там!

 

Правило 6

Помнете, че там нямате приятели, но не пропускайте възможността да създадете такива!

Без съмнение ще срещнете и много квалитетни хора! Поставете основата за бъдещи добри контакти и както казва френският инспектор в Казабланка „струва ми се, че това е началото за едно много добро приятелство!“.

С някои от най-големите ми „врагове“ там, после станахме много добри приятели и си контактуваме при всяка възможност. Оценявайте хората извън обстановката, в която сте поставени временно.

Създавайте и социални контакти! Много от участниците са успешни професионалисти в най-различни области. Не пропускайте да създадете, колкото се може повече и разнообразни връзки, не е нужно всичките да прерастнат в приятелства, но ги развийте в успешно сътрудничесто.

 

Правило 7

Бъдете в добра физическа кондиция!

Ако никога не сте се занимавали активно с тренировки, сега е моментът да започнете. Имайте предвид, че ще бъдете подложени на огромно психическо и физическо натоварване, и единствения начин да успеете, е да сте в добра форма. Ако обичате да си попийвате, съветвам ви овреме и постепенно да спрете. В случай, че за вас това участие е много важно, независимо поради какви причина и цели, и се подготвяте сериозно, отделете една част от времето си и за физически тренировки. Трябва да сте готови да издържате дълго време прав, на студ, на пек. Концентрацията трябва да ви е също максимална, защото най-малкото олабване може да ви коства не само участието, но и здравето – порязвания, изгаряния… Със стреса също може да се справите само, ако сте във форма.

 

Правило 8

Семейството!

Подгответе семейство и близки, че няма да им е лесно 3-4 месеца. Вие ще отсъствате за дълго, ще има много натиск от всякакво естество и те трябва да са 100% зад вас! Без тяхното разбиране и помощ, не си правете илюзия, че ще успеете. Най-добре е от време да си осигурите домакинска помощ, както и такава за децата, ако сте семейни. Планирайте всички тези детайли навреме, за да не ви изненадат после. Ще е много трудно, не само на вас, но и на близките ви! И по-добре да сте подготвени за това.

 

Правило 9

НИЩО ЛИЧНО!

Не приемайте от никого нищо лично! Дори журито да ви овиква, обижда, провокира, никога не им се връзвайте! Знайте, че вие и те сте от различната страна на барикадата. Те са отишли защото им се плаща, вие – по съвсем други причини. Каквото и който да ви говори, не правете грешката да им се връзвате. Смятайте, че в бранша нормални няма – напрежението и стреса са толкова големи, че неминуемо след определени години в кухнята, те изкукват! Това, че някой си е психо и ви крещи, че е невъзпитано мекере и простак или просто иска да мачка, а не рядко и така му казват да прави в слушалката, не трябва ни най-малко да ви нарушава вътрешното равновесие. Може да се сърдите, но не и да се връзвате! Нищо лично!

 

Правило 10

Може би най-важното правило – бъдете интересен! Не бъдете скучен за публиката! Играйте си по Ваш сценарий, Вие развивайте действието!

Не забравяйте, че сте в телевизионно студио, а не в истински ресторант и няма да ви оценяват по вкус, а дали на аудиторията сте им интересен. Това е логиката на медиите – Негаво Величество Рейтингът.

Шансът да спечелите паричната награда е малък и няма да зависи от Вас, докато колко дълго да останете на екран – това е изцяло във Ваши ръце, Вие решавате.

Използвайте ефирното време, за да се рекламирате, да покажете уникалните страни на личността си, бъдете себе си – народът обича естественяците! И със сигурност ще Ви поканят после и в други продукции…

 

Правило 11

Смирение!

Не се правете на велик, не се карайте с персонала на продукцията, не се изживявайте като прима дона, независимо кой сте в живота и какво сте постигнали! Продуцентите хич не ги обичат такива и много бързо ще ви изритат. Бъдете винаги готови да работите, да допринасяте за предаването, да влизате в положението на екипа. Не се оплаквайте, че ще ви товарят с 16 часови снимки, че ще ви хранят с пици и боклуци, че е студено или горещо…. Стегнете се и бъдете войник!

 

Правило 12

Мислете като победител!

Не само в тази ситуация, но и във всички!

Аз бях постоянно обвинявана, че имам страшно високо самочувствие и са прави! Аз се ценя! Знам какво мога, какво съм постигнала, колко ми е струвало и ценя всяка минута, всеко усилие и страдание, заплатено от мен и близките ми. Знам, че дори и да се проваля, това е част от пътя към успеха. Знам и че няма нещо, което да не мога, стига да искам, да положа усилия и да му отделя време.

Аз знам, че в края винаги побеждавам! Знайте го и вие за самите вас!

Мария Нордел