24.07.2024

„Мартин Божанов – Нотариуса е почти митична личност, за която всички сме чували във връзка с много дела. Около разследването на Антикорупционния фонд се разчу за него. Един човек, който се е нарекъл нотариус, си позволяваше да влиза в съдебна зала и да заплашва съдии. Имал е толкова стабилен гръб, че не се е притеснявал – вероятно не само в прокуратурата, но и сред политиците. Чувала съм, че е главатар на имотната мафия.“

Това заяви в предаването „На фокус“ по Нова телевизия съдия Нели Куцкова във връзка с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, цитира Днес.бг.

Според нея измамите са се осъществявали чрез хора, които подписвали предварителен договор, без да знаят какво подписват всъщност.

„Става дума обикновено за възрастни или хора с психически заболявания. Важни са почерковите експертизи. При следващ избор на главен прокурор трябва да се търсят независими, а не услужливи хора. Такива рядко биват избирани, но съм оптимист. Много често по делата се усеща къде се е намесила имотната мафия. Чувала съм, че Божанов има контакти в спецсъда, във всички клонове на правосъдието и МВР. Петьо Петров – Еврото е действал повече по наказателни дела, а Божанов – по такива за недвижимо имущество“, посочи специалистът.

Тя сподели, че не е чувала за частен клуб на магистрати и съдии. „Това е добра тема за разследване, защото, че има корупция никой не се съмнява и не е редно всичко да се замита под килима. Ако колеги са влизали там с пропускателен режим, това е основание за сериозни обяснения. Не всички са корумпирани, трябва да се знае обаче кои са. Със сигурност след смъртта му трудно ще се разкрият неговите съучастници, но при добросъвестно разследване, може да се нанесат сериозни пробойни на престъпната му мрежа, така че да спре да функционира“, изрази надежда съдията.

Във връзка с информациите, че двама съдии от Луковит и София са били заплашвани от убития Мартин Божанов да решават дела в негова полза, Куцкова отбеляза следното: „Заплахите към Лазаров и Цариградска ги караха не толкова да се чувстват застрашени, а по-скоро омерзени, че им се нарежда какво да правят. Специално от Лазаров знам, че са го викали в ГДБОП да го питат дали е взел подкуп“, разкри експертът.

https://petel.bg/