24.06.2024

Преди всички българи разбираха от футбол. Сега разбирачите си имат нова тема – природния газ („експертите“ го наричат газТа). Някои пръскат откровени лъжи и нагли манипулации съвсем умишлено, други дори не подозират какви глупости говорят. Цялата БСП и всички троянски коне на Кремъл – политици и „червени“ бизнесмени, тръбят денонощно, че без руски газ ще загинем и че трябва да се сдобрим с единствения и незаменим „Газпром“ – каквото и да ни струва това. В какофонията обикновените хора не могат да разберат кое е истина, кое – нагла манипулация.

Няма газ, има газ

В пародия се превърна инспекцията на двама служебни министри на газовата връзка с Гърция преди дни. Незнайно защо енергийният им колега отсъстваше, а „капацитетите“ Христо Алексиев (транспорт) и Иван Шишков (регионално развитие) отсякоха: „Няма газ, има незавършен строеж“. Ако просто бяха погледнали показанията на манометрите, щяха да разберат, че тръбата е пълна с газ под налягане 40 бара. Как ли са проверявали – с почукване по тръбите? После пък рекоха, че газ в тръбите има, обаче не тече – било само пробно напълване. При тези мъдрости оркестърът свири туш – как да тече газ, след като още не е издадено разрешение за това и се чакат актове 15 и 16?

Цялото това мрънкане и „топене“ на предното правителство за някакви забавяния има ясна цел – пускането на интерконектора да се отложи максимално и България да не може да получава целия азерски газ на ниската цена, а „Газпром“ да се появи като единствен като спасител.

Случаят „Неохим“

„Новината“, че големият торов завод е жертва на газовата криза, вече седмица обикаля по медиите. Всичко тръгна от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който през уикенда посети „Неохим“ и се разтревожи, че заводът е пред фалит, спрял е работа и е започнал масови съкращения. Лошата „вест” бързо се разлетя, а почти веднага заваляха опровержения. Оказа се, че „Неохим“ е отчел рекордна печалба от 75 млн. лева за първите 6 месеца и че всяка година спира за 3-4 месеца за профилактика на мощностите си, тъй в останалото време работи в непрекъснат режим. Оказа се също, че в началото на миналата година „Неохим“ пак е бил във „фалит“ и пак е бил посетен от Бойко Борисов. “Февруари почти бяхме приключили процедурите да го обявим в несъстоятелност и 1000 човека щяха да останат без работа. Ако не бяхте направили предоговарянето с “Газпром Експорт”, това предприятие нямаше да съществува“, споделя тогава управителят на „Неохим“ Стефан Димитров. Димитров не е случаен бизнесмен, той е бисер в актива на ГЕРБ и на предните избори беше кандидат за депутат от Хасково.

Удавени във фалшиви новини

Новината за „фалиращия завод, затворен заради скъпия газ“ продължава да се тиражира – въпреки че бе опровергана почти веднага след произвеждането ѝ. Повтарят я основно политици без морал, които са научили урока на Гьобелс – ако една лъжа се повтаря достатъчно много пъти, хората я приемат за истина.

И част от „отговорния“ бизнес е в газпромовска кампания – денонощно обяснява, че без руски газ цялата българска индустрия лети към пропастта (нищо, че статистиката показва впечатляващи и неочаквани ръстове в повечето стопански отрасли). Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал, дефилира в социалните мрежи и по тв студиа и настоява, че само връщане към „Газпром“ може да спаси родната икономика от гибел. За отбелязване е, че бизнесът на Велев никак не е на умиране – напротив, холдингът „Стара планина“ отчита много добри резултати.

Факт е, че времената са трудни, особено за онези промишлени предприятия, за които природният газ не е просто енергоизточник, а суровина, и продукцията им се оскъпява заради скъпия газ. Торовите заводи, стъкларските, химията. Но газът е скъп не само за българските заводи, но и за техните конкуренти в чужбина. Освен това е странно, че повечето наши индустриалци чакат „Булгаргаз“ да им докара евтин газ. А защо не си потърсят от другаде? Сами? Включително и от любимия им „Газпром“.

Шефът на АБВ Румен Петков заклейми един от лидерите на ПП Асен Василев, който бил дал „заден“ за отношенията с „Газпром“. Повод са думите на Василев, бе „ако “Газпром” ни подаде евтин газ за пълнене на Чирен, защо не“. Шефът на АБВ явно не схваща иронията в това изказване.

„Евтин” газ от „Газпром“ е оксиморон

– руският газ се продава скъпо. Ако някой се съмнява, да прочете какво обявиха оня ден от руската компания, която вече е откровено оръжие на Путин и Кремъл срещу „неприятелските държави“: „Очаквайте в зимните месеци цената да стигне 4000 евро за 1000 куб. метра“ (а цената в момента е „само“ 2600 евро и е небивал рекорд).

Освен че е скъп, руският газ в последните месеци има и друг дефект – договорите с „Газпром“ нямат значение, Москва го пуска и спира. Важният за Германия и Европа „Северен поток“ е полузатаворен – Кремъл разрешава да се процеждат 20% от възможните количества заради някакви „неизправни“ турбини. И нищо чудно в най-големия зимен студ „Газпром“ да открие, че са необходими някакви спешни ремонти и да затвори напълно газопровода.

„Газпром“ ще ни „съдере“ от неустойки

е любимо плашило на леви политици и пишман експерти. С наближаването на изборите всички яхат газовата тема. Мая Манолова направи серия „пърформанси“ пред КЕВР (включително с мъкнене на студени радиатори пред комисията с послание „ще мръзнем заради вас”) и настоя служебният кабинет, като се сдобрява с Москва, да моли „Газпром“ да не начислява неустойки. Манолова е юрист и е странно, че пропуска безспорния факт, че „Газпром“ се опита да наложи едностранно промяна на договора с “Булгаргаз” (в частта за начина на плащане), а като не успя, спря да изпълнява договора и затвори газовия кран. Ерго, руската страна трябва да плаща неустойки, не българската.

\Обратно към „Газпром“?

Икономистът Евгений Кънев описа възможните варианти за подновяване на спрените от „Газпром“ доставки:

1. Да се надяваме, че „Газпром“ внезапно ще поднови доставките, които прекрати в края на април? Само заради черните очи на Гълъб Донев или Румен Радев? Няма как да стане.

2. Подновяване на доставките по сегашния договор с приемане на анекс за новия начин на плащане? Това е нещо като „капитулация“ пред „Газпром“. И е риск да се окажем в нарушение на евросанкциите. И остава неясно какви са комисионите в Москва на посредниците по превалутирането. И най-важното – губим шансовете да съдим „Газпром“ заради неспазване на договора.

3. „Отписваме“ сегашния договор, но подписваме дългосрочен? Служебният кабинет няма право на такива дългосрочни решения, а и ще е в разрез с политиката на ЕС. Ако се случи, ще е съвсем ясно кой дърпа конците на правителството.

4. Възможно е вариант 1 или 2 да се комбинира вариант 3. „Такъв сценарий направо ни разкрива като руска губерния“, коментира Кънев.

Служебният кабинет очевидно не иска да осигури различен газ

Ако искаше, можеше просто да довърши започнатото от предшествениците си. Кабинетът „Петков“ договори седем танкера за зима 2022-2023 г. – с условието да бъде осигурено разтоварването им и довеждането на доставените количества газ. Бившето правителство направи необходимото за посрещане на първия танкер, а на сегашното остави възможност да изчака разширяването на капацитета на гръцкия терминал в Ревитуса и да договори добри условия за следващите танкери. Още в първия си ден като премиер Гълъб Донев събра денонощен кризисен щаб по газовите въпроси, но засега успехи няма. Само се разбра, че ще молим фирмата от САЩ със седемте танкера да почака още две седмици, преди да й кажем можем ли да ги вземем. Да бяха поискали направо отсрочка до Нова година…

Очевидно е, че „здравите сили“ в служебния кабинет дърпат към „Газпром“.

Назначенията в енергетиката са потресаващи

В кабинетите на зам.-министри влязоха откровени почитатели на българо-съветската дружба като Еленко Божков (човек на БСП, бивш съветник на президента Радев) и Любомира Ганчева – активистка на проруската партия АБВ и заклет фен на Путин. Поставянето на Росен Христов – спец по фирмени сливания, за министър на енергетиката е показателно, че решенията се взимат другаде. Истински шок предизвикаха имената на новите директори на „Булгаргаз“, внесени за вписване в Търговския регистър. Сред избраните да търсят брод в газовия лабиринт е Деница Златева – активистка на БСП, бивш червен депутат, работила в две правителства с ресор „европейски въпроси“. Другите две втрещяващи попълнения са Димитър Спасов, управител на фирма за производство и търговия с метали, и Татяна Петрова-Бояджиева, която има агенция за недвижими имоти и фирма за електронна търговия. Такива „калинки“ на ключови постове май и Бойко Борисов не си позволяваше.

Какво ли ни чака?

https://www.segabg.com/

 

„Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата“, посочи Газпром, цитирана от ТАСС

pogled.eu