27.07.2024

Във връзка с ОФИЦИАЛНОТО обявяване снощи смъртта на НС Патриарх Неофит (Царство му небесно!) ще изкоментирам само фактите хронологично и ще задам въпросите, които казионните журналисти не питат, а всеки да си направи за себе си собствен анализ:

1. НС постъпва в края на ноември във ВМА. Няколко дни след това тръгват слухове за неговата кончина. ВМА, обикновено много словохватливи, този път мълчат като партизани на разпит. Информация давали само на роднини. За сметка на тяхната мълчаливост, обаче, медиите проявават необикновен до сега интерес към състоянието на НС Патриарха, при положение, че и преди е постъпвал в болница и то за по-тежки проблеми…..

2. Брат му Димитър скоростно се споминава.

3. Започват странни совалки на политици в Светия Синод – първо на ДПС, а после и на йезуита от „Козяк“.

4. Излиза противоречива информация за здравето на Патриарха – от „значително се подобрява“ до Молебени за здраве. Говорителят на ВМА продължава учудващо да мълчи.

5. В Патриаршеската катедрала „Александър Невский“ Рожденственската служба не се води от заместващия Патриарха или по старшинство, а от Западно-европейския Митрополит Антоний.

6. Изборът за Сливенски Митрополит е грубо касиран в противоречие Устава на БПЦ. Само 3 Митрополити имат „особено мнение“.

7. След възмущение в социалните мрежи и вълнения в Сливенската епархия, на 12 март е насрочен отново съвет на Светия Синод. Няколко митрополити, вкл. Пловдивският Николай, се разкайват за грешката си, били „подведени“.

8. На 12 март се провежда заседание на Светия Синод. Пред сградата на Синода има представители на Сливенска епархия на мирен протест. Иведнъж се изсипват 2 буса старци от Пловдив (единият е бил зле и са викали линейка). Имали са плакати подкрепящи „решението на Синода“. На въпрос на колега срещу какво протестират, не са били съвсем наясно, но са отговорили, че са получили от организаторите по 30 лв. Медиите веднага го квалифицират като „контра-протест“. Въпрос – каква страна се явява Пловдивска епархия по казуса? (да разпознавате схемата на протест/контра-протест с автобусните екскурзианти от политическия живот?).

9. БТВ в 23.15 по времето на „Ергенът“ пуска лента с надпис за смъртта на патриарха. В 23.27 – един час след официално оповестеното време за кончината му, БТВ излизат с готов репортаж от час и нещо за живота му. За сведение на незапознатите с кухнята на телевизията, за да се изготви такъв репортаж, са нужни няколко дни работа. Невъзможно е да се подготви такъв материал за 1 час.

10. Официалната диагноза причина за смъртта в 22.22 ч. е „многоорганна недостатъчност“. През ноември НС Неофит постъпва във ВМА с „белодробни усложнения“. От какво е лекуван, защо се пазеше в тайна толкова строго заболяването му? Бил ли е в съзнание от ноември до сега? Как е починал – в съзнание, в кома, естествена смърт или уреди са изключвани…?

#Кой имаше интерес от това информационно затъмнение от ноември до сега?

Печелене на време ли беше и какво се подготвяше през тези месеци?

Мариела Нордел