18.06.2024

Прочетох с внимание публикувания в „Свободно слово“ текст на Васил Василев за „трите варианта“, които има пред себе си носителката на „третия мандат“ Корнелия Нинова. Авторът интелигентно предлага на вниманието на лидерката на БСП най-разумния възможен път – „третият вариант“, който не носи непосредствена власт, но би огласил връщането на партията към националните интереси, към народните очаквания и следователно би укрепило не само позициите й на следващите избори, но и би реанимирало колабиралите социалисти, чието влияние се е свило до село Крушовица.

Нека припомня на читателите какво, според В.Василев, представлява „третият вариант“ за Корнелия ( цитат ):

„Има и вариант три. Води преговори, обяснява, изслушва, увещава, но не обещава нищо. Знае, че няма да има подкрепата на 121 народни представители. Но не връща мандата, а обявява правителство на малцинството. Има правото да представи от парламентарната трибуна програмната декларация. И тук прави големия удар. Декларацията съдържа всичко това, което мнозинството българи искат – без значение дали харесва на Брюксел, на Вашингтон или на Москва. Излага само това, което отговаря на националните интереси. Обявява се за отлагане на еврото, възстановяване на връзките с Русия, обещава едноцифрена инфлация, довършване на Белене, никакви мигранти, недопускане на джендърщини, скок в селскостопанското производство, пресичане на дъмпинговия внос, стимули за българските производители, болниците се връщат към хуманната си мисия и престават да са търговски дружества, възраждане на българското образование и на патриотичното възпитание, съд за крадците и виновниците за националния упадък, укрепване на връзките с Унгария и т.н. Ако някоя партия обяви това като своя програма, вие няма ли да почувствате желание да гласувате за нея ?

Ясно е, че парламентарното мнозинство няма да подкрепи подобна програмна декларация и проекто правителството на БСП от 48-я парламент ще падне преди да е станало. Но представете си, че това е необявената цел на Нинова – да се възползва от шанса и да обяви гръмко приоритети, които хората искат да се сбъднат, да изпревари другите и още преди началото на предизборната кампания да разгласи и разясни целите и намеренията си и как ще ги осъществи. Съвпаднат ли с това, което мнозинството българи искат – то БСП ще има реален шанс да вкара много повече депутати в 49-тото НС.“ ( край на цитата )

Звучи мъдро. Звучи човешки. Звучи като сетен призив, отправен към заблуден слепец да поеме по правилния път.

Но, г-н Василев, Корнелия Нинова не може да изпълни Вашата препоръка. Тя е зависима от САЩ и ЕС точно колкото са зависими и останалите „лидери“ на представените в 48-то НС партии. Крала е, обогатявала се е във времената на т.нар. „преход“, синът й е в САЩ на златоносна длъжност – сиреч модерен заложник – а всичко това означава, че крушовската лидерка е с вързани ръце и крака. И със запушена уста. Ще говори само това, което й позволяват нейните господари. Ще бъде същата, както и всички платени българоубийци във властта. Освен това, Корнелия толкова пъти е лъгала, че вече няма кой избирател да й повярва. Гръмовната измама с „нито един патрон за Украйна“ пресече по-нататъшните политически шансове – нейни и на партията й. Това е видно от свиването на формацията й до „шагренова кожа“. Корнелия е едно лъжливо овчарче и нищо повече. Сигурна съм, че собствената й безопасност е всичко, което днес я интересува.

Благородно, но нелепо е да я карате да действа като национално отговорен политик. Тя отдавна е загърбила тази възможност. Отишла е твърде далеч. Да я върнете към нормалността и към интересите на България – е утопия. Селянчето от Крушовица е неволен евроатлантик, но също толкова неотвратим евротлантик колкото и шарлатаните от „Харвард“. Защото също е шарлатанка, макар и по друг начин. Цялата политическа каста , която управляваше нашата държава през 33- годишния преход – под похлупака на ДД – е шарлатанска измет.

Обещавате на Корнелия, че само ако огласи „третия вариант“, ще има шанс на изборите. Това не е вярно. Това е нереално, неизпълнимо. Избирателите отдавна не й вярват. Най-безобидното, което те ще си помислят, е че желае за кой ли път да ги нагости със зелен хайвер с оглед осигуряване на бъдещото си участие в управлението. Че е открила избирателната си кампания. Че е наметнала овча кожа върху козината си на хиена. И всъщност, в случай, че последва препоръките Ви, това ще е точно така. Чисто външна мимикрия.

Субект, който трийсет години спринтира към бездната, неминуемо в крайна сметка, ще падне в нея. Не му подавайте спасителен пояс, той е неспасяем. И да иска, не може да го използва. Дошло е време, тия обречени твари да понесат присъдата си. Корнелия няма „трети вариант“, а само „трети мандат“. Ще го държи максимално и безполезно. Ще го върне безславно. Ако „създаде правителство“ – толкова по-зле за нея.

После ще има думата България – да наложи съд и възмездие!

Милена Върбанова