13.06.2024

„Режисьорът Степан Поляков заведе дело за причинени вреди срещу активистката на Гражданско сдружение “Боец” Весислава Танчева. Тя нарече публично в социалните мрежи Поляков „Четирихилядник“. Това е първото дело в знак на съпротива срещу безнаказаното заклеймяване на хора у нас с различно от официозното мнение.
Етикетът „Четирихилядник“ e за човек с влияние в българското общество, на когото руското правителство плаща по четири хиляди лева хонорари месечно, за да разпространява кремълската пропаганда. Въведе го началникът на Кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, когато започна войната между Русия и Украйна. Но никога не бе доказано, че има нещо такова. Никой никога дори не попита Бориславова откъде има тази информация. Камо ли, да бъдат потърсени доказателства.

Мнозина популярни опозиционни имена обаче бяха поставени до стената на обществения линч като „Врагове на Цивилизационния избор на България“. С всички съответни явни и скрити репресии срещу тях и семействата им.
Сдружение “Боец” бе една от движещите сили на протестите през 2020-а, които спомогнаха партията на Бориславова “Продължаваме промяната” да вземе властта и да се случи т.нар. „Сглобка“. Термин също, изкован от вездесъщата Бориславова. А „Четирихилядник“ вече е и неологизъм, заел място и в някои от изданията на Тълковния речник.

„Разбира се, че ако на стената ми това го бе написала Весето от съседния вход, щях да се усмихна и да й отвърна с нещо смешно, обяснява Поляков. Проблемът тук е, че политактивистката В. Танчева не просто участва силово преди четири години в инсталирането на ГЕРБ, ДБ и ДПС на власт. Тя съвършено безкритично и умишлено повтаря очевидна лъжа на идеологическата гаулайтерка Бориславова. Тези хора са машина за съсипване на съдби по най-отвратителния тоталитарен начин. Това не са просто Лена и Весето, това са съвременните лица на Крупская и Цола Драгойчева, зад които стои една мека, но едва прикрита, диктатура. Съпротивата е срещу всичко това“, разкрива цялата картина на гонене на вещици у нас, режисьорът.

“Целта на това съдебно производство е да даде урок за безнаказаното използване на вулгарния публичен език, който осакатява човешките отношения в обществото ни. Висшата цел е пострадалото лице да получи емоционална справедливост“, обяснява адвокатът от САК Михаил Коен, който води делото на Поляков.“
Крайно време е някой да постави тая измет на мястото й.
Платени и зависими мишоци осакатяват живота на всеки, който не подкрепя фашизоидните им полюции.

Irini Zikidis