27.07.2024

На 9 юни изтече 50-годишният договор между Саудитска Арабия и САЩ.

На този ден, преди 50 години бе подписан съдбоносен пакт между САЩ и Саудитска Арабия, който всъщност роди самия „петродолар“ и който бе наричан още „Сделката на Страшния съд“. А в замяна Америка предостави на саудитците „защита“, тоест военна подкрепа в случай на нахлуване.

В началото на 70-те щатският долар не се ползваше с голямо доверие и в същото време цената на петрола се покачваше бързо. Поради това Саудитска Арабия бързо се отърва от американската валута и купуваше злато. В резултат на това доверието в долара спадна още повече. Но лисицата Кисинджър убеди саудитците да продават петрол само за американски долари. Както се оказа по-късно, идеята беше брилянтна.

И така, въз основа на същия този документ възникна задължението да се купува и продава петрол изключително за американска валута. На 9 юни 2024 г. срокът на пакта изтече.

А Саудитска Арабия отказа да поднови споразумението със САЩ, след като преди две години сключи договор с Китай за изключителни доставки на петрол. Освен това саудитците подадоха молба за присъединяване към БРИКС. Момчетата с „чаршафи” направиха своите залози и сами определиха приоритетите си.

Източниците на енергия напускат западния свят. И колкото и да крещят на запад за постиндустриалната икономика и, че изкуственият интелект е по-важен от материалното производство, всъщност нито един изкуствен интелект няма да работи без електричество – и никакво „зелено“ електричество не може да го осигури изцяло.

„Без рубли означава – без петрол и газ, без юани – без промишлени стоки. Да, имат самолетоносачи. Но един от тях беше на път да бъде потопен, когато босоногите Хуси удариха с балистична ракета по него.

И какво може да се направи? Ако дори хусите не могат да изплашат със самолетоносачи, тогава саудитците защо не помолят хусите да ги прикриват от американските самолетоносачи ???

Най-важното събитие за тази година няма да бъдат изборите в САЩ, а срещата на върха на БРИКС през октомври: Там ще се обсъжда въпросът за разплащанията между страните от БРИКС извън доларовата система.

Но истинският удар ще бъде, когато страните от БРИКС се споразумеят коя от ТЕХНИТЕ борси ще определя цените на петрола, газа и златото – във валутите на страните от БРИКС, при условие че на тези борси няма да се допускат други валути.

Доларът няма да е необходим за плащанията за най-ценното: на материалните неща. И за какво ще е необходимо? Особено с размера на необезпечения и фактическш неизплатим дълг, който Съединените щати са натрупали?

Това е като „Долче и Габана” – хората плащат за нещата, които купуват, за да бъдат надценени поради рекламирана марка. Ето как е доларът днес. И ако хората имат възможност да прехвърлят пари за стоки, без да използват нито долара, нито контролираната от американците платежна система, тогава защо изобщо е необходим доларът?

Единственият проблем е, че в този случай собствениците на доларовата система ще имат само един изход – да сринат всичко, за да отпишат дълговете си и да обезценят активите на други хора. Тоест да въвлекат света в световна война.

Вече са го направили два пъти…

Светослав Атаджанов