01.03.2024

Посещението на Радев във Виена може да се окаже особено важно.

Ако ЕС предстои да се разпадне, Австрия може да се опита да възроди империята, като привърже под някаква форма не само Унгария, Чехия и Словакия, но и с някои бивши югославски републики и … България. Подобно държавно образувание би било нежизнеспособно без излаз на Черно море, т.е. България трябва да бъде приобщена към него. Румъния не влиза в тези планове, тъй като тя исторически следва Франция, а не Австро-Унгария.

Канцлерът на Австрия изглежда е убеден, че без България Европа няма да може да удържи на турския и на мигрантския натиск. Не случайно той посочи, че страната ни трябва да бъде подпомогната с 2 милиарда евро, за да построи солидна бетонна или желязна ограда по границата с Турция. Днес той повтори идеята си пред Радев и вероятно ще развие предложението, когато дойде тук на 23 януари.

Турция е силно против стената и можем да очакваме скоро да видим чии натиск ще се окаже по-ефикасен : турският- против стената или централноевропейският – за издигането ѝ. Това може в голяма степен да предопредели и някои външнополитически ходове на нашата държава – дали да бъде придърпана към турската орбита или да се доближи до тази на Mittel Europa.

Васил Василев