20.05.2024

Лодки на хусите ескортират отвлечения миналия месец от свързаната с Иран йеменска групировка автовоз „Галакси лийдър“. В екипажа на кораба има двама българи. Снимка: Медийният център на хусите чрез АП

Съединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви новината по време на посещение в Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби по този невралгичен за световната търговия воден път от страна както на свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси, така и на сомалийски пирати.

Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат десет държави – Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, съобщи Остин. Той обясни, че някои от страни ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

„Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия. Затова днес обявявам началото на операция „Пазител на просперитета“ – важна нова многонационална инициатива за сигурност“, каза шефът на Пентагона в изявление, публикувано малко след полунощ.

Атаките от страна на хусите през последните седмици нарушиха корабоплаването в Червено море, през което минава една десета от международната търговия. Редица компании спряха своите кораби да минават по този маршрут от съображения за сигурност.

Поредната фирма, предприела предпазната мярка, е американският производител на изкуствени торове „Моузеик“ (Mosaic). Компанията съобщи снощи, че няколко кораба, пътуващи за САЩ, няма да преминат през Червено море и след това – през Суецкия канал, а ще заобиколят покрай нос Добра надежда.

Новата мисия ще бъде координирана от вече съществуващата Комбинирана оперативна група 153, която беше създадена през април миналата година за подобряване на сигурността на корабоплаването в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив, отбелязва Асошиейтед прес.

В групата членуват общо 39 държави, като в момента се работи, за да бъде определено кои от тях ще се включат в операция „Пазител на просперитета“.

Междувременно три ескадрени миноносеца от военноморските сили САЩ плават всеки ден в протока Баб ел Мандеб, за да помогнат за предотвратяване на атаки от страна на хусите или за реагиране на евентуални нападения.

Новата операция бе обявена, след като три товарни кораба бяха поразени с ракети от свързаната с Иран групировка на 3 декември, посочва АП. До този момент САЩ не са отговорили на атаките, извършени от хусите.

Лойд Остин не отговори на въпрос защо. Вчера йеменската групировка пое отговорност за нападения с дронове срещу два товарни кораба.

Хусите на няколко пъти пуснаха дронове и изстреляха ракети по Израел, който се намира на близо 2 хиляди километра от Йемен, след началото на войната му срещу „Хамас“. Конфликтът избухна с атаката на палестинското ислямистко движение срещу еврейската държава на 7 октомври.

Източник: БТА