27.07.2024

Кротко си седя под душа и разсъждавам за войната, Путин, фон дер Лайен и всичко останало. По някое време установявам, че хладният душ в 40 градусов летен ден е приемлив и дори препоръчителен. От друга страна установявам, че никой не мога да мразя чак толкова много, че да се лиша от топлата вода. И от вода.

Ето например, всички знаят дълбоката ми непоносимост към фон дер Лайен, ЕС, Козяк и прочие либерали. Но ако ми предложат да избирам да ги наказвам, като ходя мръсна и да стоя на студено – тц, няма. Установих, че няма човек или ситуация на тоя свят, които да мразя толкова, че да остана без ток и вода. Цивилизационен избор, така да се каже.

Незлобливо си мисля, че съм добър човек. Ето например, Путин не го мразя. Защо трябва? Като се замисля, нищо лошо не ми е направил. От друга страна, като се сетя за няколкото украинци, с които съм се сблъсквала и с тяхната арогантност и лошо поведение, без всякакво колебание вземам цивилизационно решение.

Представете си сега, ама ей сега, колко много мразите Путин и затова няма да се къпете. В 40 градусова жега. Поне три седмици няма да се къпете. То, и река да имате наоколо, там е забранено къпането, така че отпада и този вариант. Усещате ли мириса на цивилизация около вас?

Впрочем днес чета за бежанците в ЕС. Нещо европейците леееекичко започват да се изнервят от поведението им, от скандалите и изискванията. Много е лесно да правиш цивилизационен избор, докато си седиш удобно под климатика със студена бира и никой не ти досажда. Някак си прекият сблъсък с цивилизационния избор започва много бързо да обръща нещата. Много е цивилизовано да мразим Русия и Путин, ама дали ще ни е цивилизовано да ходим мръсни и зъзнещи? Да се хванем ли на бас какъв ще бъде тогава европейския цивилизационен избор и колко роднини на европейските и американски лидери ще бъдат пожелавани и споменавани?!

Та едни такива размисли за душа, климатика, Путин и всичко останало….а като епилог: не правете цивилизационен избор, който ще ви донесе сериозен дискомфорт и няма да се чувствате много цивилизовани след него!

Елена Гунчева