05.10.2024
bojilov

Иран удари пряко Израел. Мъглата на войната ще попречи да разберем истината за пораженията. Едните ще тръбят големи успехи, другите – няма нищо, преборихме ги. Но важният фактор е друг – прекъсната е израелската вълна на непобедимост, с която мачкат в Газа и Ливан. Там хората бяха отчаяни, защото се бият с камъни срещу танкове. Така да газиш е лесно и да си голям победител. Но като някой ти се опъне (дори генерално да е по-слаб от теб, но все пак е много по-силен от палестинците и Хизбула), това връща вярата у по-слабите. Те виждат в това справедливост и могат да се надигнат и да обърнат войната. Има не един случай в миналото обречена армия да спечели след подобен импулс.

Иран сега разстрои устремната атака срещу Ливан. Израел ще трябва да се занимава с ракети и да пази гърба си, вместо да трепе наред в Ливан.
Т.е. тази атака е успешна. Показа, че Израел ще си има работа с нещо повече от слабо въоръжени милиции.
Иран е доста голяма като територия държава. Това я прави трудна мишена при всички не-ядрени опции на Израел. Армията и мунициите на Израел просто няма да стигнат да се воюва с толкова голяма сила. Излиза, че единствената успешна контра-атака би била ядрена. Но е вероятно и Иран да има ядрено оръжие. От 20 години са в санкции, заради него – трябва вече да са готови.
Т.е. дали Израел ще пусне атома, не е ясно…

Но ясното е, че боят няма да е на Голиат (Израел) срещу Давид (палестинците) като Давид е и без прашка. Боят ще е доста равностоен, поне на първо време…

Добри Божилов