24.06.2024

В подкрепа на това твърдение, прочетете „творческата биография“ на настоящия директор на НФК Сава Драгунчев. Някой чул ли е нещо за въпросния Сава Драгунчев, от когото зависи финансирането на национални културни проекти? Това е поредният клонинг на Наско Фиаско от Хаско – назначен, за да унищожи и последните искри на българския културен живот.

Но и преди години НФК беше същото вонящо блато. Управляваше го осемдесет и кусур годишният Борислав Геронтиев, вечен държавен хрантутник. През 2018 г. търсех възможности за минимална финансова помощ, с която да продължа проучванията си на архивите на селищата с български произход в Италия. Всички мои изследвания, всички пътувания, престои в библиотеки и архиви, както и издаването на книгите си, винаги съм финансирала сама, плащала съм от собствения си джоб. Винаги, винаги, винаги! До стотинка!

Но през 2018 г. се оказах без работа – в емиграция! За завършване поне на първия етап от изследванията ми в Ломбардия, при спартански начин на живот и най-евтини пътувания, нощувки в най-евтини хостели, с две-три филии сух хляб на ден ( както винаги съм правила ), ми бяха нужни поне 2 500 евро – 5000 лева! Жалка, смешна сума – но аз нямах тия пари!

И реших да се обърна за помощ към Националния фонд Култура. Да се обърна към българската държава – в чието име и за чиято слава се бях захванала с тия изследвания!

След безкрайни телефонни разговори с разни гъски, „експерти“ в НФК, чийто правоговор беше на прогимназиално равнище и подир десетки празни обещания, мои познати ми уредиха пряка телефонна линия с тогавашния шеф на фонда Борислав Геронтиев, когото познавах от БНР, защото в даден момент бе „спуснат“ за програмен директор на Програма „Христо Ботев“.

Разговорът ни трая няколко секунди. Държавният хрантутник, който дори не посещаваше работния си кабинет в Министерство на културата, поради преклонна възраст и пълна незаинтересованост, ми каза следните „паметни думи“, които предавам дословно:

„Ако пеете, танцувате и искате на уредите танцов фестивал, обадете се следващата седмица. Ако е за друго – не ми губете времето“.

Това ми заяви „поетът“ Борислав Геронтиев. Ех, де да бях чалга певица! А още по-добре джендър и транссексуал!

С две ръце гласувам за уволнението на всички плазмодии, натикали се в НФК, воглаве с никому неизвестния „директор Драгунчев“, превърнал МК в хранилка за гейове! Призовавам културните кръгове в България да се обявят за незабавно разформироване на тумора НФК, който не е нищо друго, освен позорно подразделение на „Отворено общество“ и държавна каса с наши пари, оставена на разположение на Сорос!

Милена Върбанова