27.07.2024

Днес ГЕРБ-СДС върнаха веднага мандата, който им връчи Президента Радев. Те искат избори – веднага, още утре. Защото знаят, че ще ги спечелят. Дори не задават въпроса какво ще се случи с хората, с тежката зима, с цените. Искат си властта обратно. Какво става оттук нататък?

Остана само един мандат за връчване – на някоя друга парламентарна партия. Президентът вече каза, че ще направи консултации и ще чуе какво мислят партиите за изход от кризата. Какво не е разбрал досега, не ми е ясно, освен чисто протоколния опит да се опита да ги накара да мислят националноотговорно. Това Народно събрание още от началото си беше ялово родено. Крайно противопоставяне, болни амбиции, аматьорство и корупция. В момента, в който започнаха спорове за пари и власт и коалицията на четирите партии се разпадна.

Да не мислите, че някой има решение за излизане от кризата? Ако питате БСП, то те ще твърдят, че трябва да се запази парламента и правителство на всяка цена. Ама компромиси няма да направят. ИТН се разпадна, много им се иска, ама нямат желание да управляват. ДБ пък също много искат, но без ИТН няма как да се получат нещата. ДПС и Възраждане са изключени като подкрепа. Единствената коалиция, която би работила, е ПП и ГЕРБ, но те, макар и с еднакви ценности, не искат да делят властта, искат я цялата. Затова и изборите са най-естественият изход от ситуацията. Но и не толкова добър, защото нови избори ще формират отново същото фрагментирано Народно събрание, в което трудно ще се направи коалиция. През последните година и половина и следващите година и половина, голямо връчване и връщане на мандати ни чака…..

Сега отговорността е най-вече на Румен Радев. Да избере читаво, повтарям – ЧИТАВО служебно правителство, без спуснати американски проекти като Кирил Петков и Асен Василев. Което криво-ляво да успее да ни прекара през тежката зима без тежки вреди и проблеми. Защото натам отиват нещата. Всъщност, май реалното развитие на политическата и парламентарна криза е прикрита президентска република.

Бог да пази България!

Елена Гунчева