27.07.2024

Добрата новина днес е, че котаракът Жоро остава в Народна библиотека „Иван Вазов“, а служителите ще се грижат за него. Радвам се, че ръководството на библиотеката е взело това решение. На българите ни трябва малко повече добро, повече съчувствие и повече човещина. А какво по-човешко от това да четеш книга и да галиш котка?

Това показва, че обществото ни може да се обедини около добри каузи. Събирането на пари за операции на деца и млади хора, спасяването на бездомни животни, каузите, за които много българи се борят, показват, че сме народ, в който има и добро и светлина.

Някои питат защо не се обединим около национали каузи? Много съм мислила по въпроса. И отговорът е, че трудно прозираме сред лъжите, с които ни заливат кандидат-спасители. Трудно осъзнаваме как действа държавната и политическа машина. Нямаме и първична информация какво се случва.

Но въпреки всичко, в народа ни има и много добро. Наред с тези, които замърсяват прекрасната природа, има и такива, които чистят доброволно, които учат децата си да си изхвърлят боклука само в кошчетата. Наред с тези, които мразят животните и ги малтретират, има и такива, които ги спасяват и осиновяват. Наред с тези, които убиват с коли по пътищата има и такива, отделящи от залъка си, за да помогнат на непознато дете да се излекува.

Лутаме се от светлина в тъмнина и обратно. Времена на изпитания, когато всеки трябва да реши от коя страна да застане в тази битка.
И трябва да си вярваме. Защото обединени, можем да постигнем много добри неща!

Елена Гунчева-Гривова