27.07.2024

Голямото делкане в България набъбва все повече и повече. Кой ще овладее регулаторите и кой ще възседне златната кокошка БФС, са дертове, които нямат край. Сега пък се появи нов. Трябва да се овладява и Светия синод, след кончината на патриарх Неофит.

В същото време е ясно, че новият патрирах непременно трябва да е евроатлантик. Още не са изстинали тленните останки на блажения Неофит и вече се надига брожение за пълното противостояние към руската православна църква. Ама, как ще каним на погребение московския патриарх Кирил, ама как така и от къде накъде нашата църква ще е побратима с Руската православна църква. Надежда ни даде човекът „ла папиойнка“ Георги Лозанов, който ни довери, че Неофит бил против Русия във войната с Украйна. Казал му го бил. Което означава, че наследникът на патриарха трябва да бъде най-малко Еди кой си Русофоб Втори. Макар че ангелогласният Неофит така и не изпя един тропар в полза на Зеленски. Но щом Лозанов казва…

По-скоро ще се търси не папа русофоб, а папа евроатлантик. За това взорът е обърнат към Константинопол и към турския офицер Вартоломей, известен и като „пръв сред равни“ вселенски патриарх. С негова благословия в Българи може да се възцари православна църква от типа на обединената църква на всички религии – Бахайската. Нещо като Бахама-мама от песента на „Бони М“, любима на православните българи от времето на комунизма.

Дертовете с наследника на Неофит в сглобката обаче носят отблясъците на древногръцката трагедия. Бойко Борисов е с едни гърди напред, макар че фаворитът му Николай Пловдивски изчезна от прожекторите напоследък. В ПП-ДБ положението е по-трагично. Даниел Лорер едва ли ще цака с равина на Софийската синагога, а на генерал Атанасов така му е писнало да чака голям държавен пост, че накрая може да кандиса и за патриарх български.

Цанко Цанев

https://afera.bg/