15.04.2024

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Гледам въпросите и на двете инициативи и си мисля, че тая работа малко по-прецизно трябваше да се свърши.
Принципно въпросът дали да приемем еврото, докато достигнем средните в ЕС доходи, е много обтекаем и спорен. Кой ще каже какви са средните в ЕС доходи? А и като нищо, Путин като мине през тях, доходите им могат да се приравнят към нашите. По въпроса на Възраждане да се запази ли лева като официална валута до 2043 година също може да се поспори. Кога до 2043? 01 януари или 31 декември? Или 02 февруари? Или по мартенските иди? Аааа? Какво, след 2043 година го приемаме ли? Можеше да се напише нещо например „да приеме ли България официалната валута в евро в Еврозоната до 01.01.2050 г.“, или „България да запази ли лева си като национална официална валута до 01.01.2043 година, след което да се проведе задължителен национален референдум, на който българските граждани да отговорят дали искат да се промени официалната национална валута на България“.

Е, явно видни юристи и йористи са съветвали и двете инициативи. Като прост гражданин си разсъждавам. Но ми се иска малко повече професионализъм, когато се поставят толкова важни за България въпроси.

България участва в ERM II от 10 юли 2020 г. Има ли сериозен анализ по кои Договори с ЕС България може да предоговори условията или да се предложи процедура по чл.50 от Договора за ЕС за оттегляне на България от съюза? И защо не се предложи референдум дали България да започне процедура по чл.50 от ДЕС за оттегляне от съюза? На практика това ще ни реши всички проблеми и с решенията от Брюксел и Истанбулската конвенция и еврото едновременно. Ама май на никого не му стиска!

Всъщност, знаете ли, че в Конституцията не е посочена националната ни валута? Пропуск, който е доста странен. Няма и никакъв ред за промяна на националната ни валута. Просто за размисъл на знаещите и можещите от сите партии и партийки и т.н.

Елена Гунчева-Гривова