27.07.2024

Пак познах. Но не съм доволна от това.

В началото на преговорния процес, превърнал се в трагикомичен сериал по-после, предупредих, че връткат държавата като пумпал около панталоните на Мария Габриел. Всички ставаме заложници на кариеристичните амбиции на брюкселската снаха. И сега – така.

Тази сутрин Бойко Борисов заяви, че няма да има повече никакви преговори, ако Асен Василев не се извини на Мария Габриел за репликата: най-младото и красиво лице на Мафията и, ако тя реши да приеме извинението, разбира се, ще се продължи. Хайде стига, де, лични драми!

Призовах Бойко Борисов с ръка на сърцето да ми отговори, не смята ли, че преиграват вече от Сирни заговезни насам. Не ми отговори.

Кирил Петков чупел бутилки на разговорите, издадена беше тайната. Леле-мале. Всичко ще си кажат, стой-та-гледай. А беше толкова просто да разкажат коректно докъде са стигнали в договорките и какво ги препъва по пътя към изпълнение на мандата.

Ако Бойко Борисов иска да докара нещата дотам, че да се състави кабинет с втория мандат, за да набута ППДБ в капан – да се оправят с проблемите преди изборите, можеше да го направи с по-малко драматизъм и маневри. Не знам как изглеждат нещата от 17-я етаж на НДК, но трендът ненадейно и бързо се обърна: в неделя ППДБ се молеха на ГЕРБ, сега ГЕРБ се моли на ППДБ: елате да седнем и да се разбереме.

Как да предвидим вече какво ще направят хора, които не знаят какво искат. Надлъгват се. Прецакват се. Ругаят се. Нелепа клоунада на добре платени актьори със скъпи и прескъпи билети за публиката, която седи в залата, но не им гледа сеира, защото изобщо не й е по джоба.

Никога политиката в България не е била толкова жалка и безсмислена!

Соня Колтуклиева