06.02.2023
Множество причини за съмнения имало в честността на машинното гласуване, заяви за пореден път лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя обаче не отговори защо има рязка промяна в позицията й от септември 2020 г., когато призова за “изцяло” машинно гласуване като гарант срещу изборни манипулации.
Промените в Изборния кодекс, с които се въвежда смесено гласуване – с машина и хартия, бяха приети от ГЕРБ, ДПС и БСП. Нинова определи твърденията за новата „хартиена коалиция“ като „манипулации“.

Решението стана причина от ПП да обявят, че няма да направят правителство на малцинството с „Демократична България“. Лидерката на левицата обаче не видя логика в това и поиска Кирил Петков и останалите от „Продължаваме Промяната“ да обяснят.

„Не за пръв път предлагаме тези промени в ИК. Внесохме предложени за смесено гласуване още 2019 г. В миналия парламент също го обсъдихме с партньорите. Обвиненията за “хартиената коалиция” са манипулация“, коментира пред bTV Корнелия Нинова.

„Изглежда, че няма да се наложи да мислим за подкрепа на ПП, защото казват, че няма да направят опит за излъчване на правителство. Няма да се опитваме да ги съветваме и като мандатоносител трябва да кажат какво ще правят“, допълни тя.

https://frognews.bg/