24.06.2024

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия и болногледачка на Джо Байдън, каза, че „трябва да действаме бързо“ срещу неуловима „заплаха от война“, като произвеждаме нови, все по-разрушителни оръжия, „както вече беше направено с ваксините“.

И никоя медицинска сестра не отвежда тази обезумяла жена, която сравнява лекарствата, които са спасили много човешки животи, с оръдия на смъртта, които ще унищожат повече хора.

Междувременно в Рим ново евроатлантическо трио повдига още една тревога за „хибридна руска кампания срещу Италия“ и извън нея: „76 държави в света ще гласуват“ и всички те са „застрашени от намесата“ на Путин, известен с манипулирането на избори по целия свят, но само там, където печелят тези, които не трябва да печелят.

Същият Путин управлява дистанционно и протестите на земеделците из цяла Европа.

Но дори и там няма следа от здравни работници, които да се погрижи за тези ловци на духове. За да разберем лудостта, която замъглява умовете на европейските интелектуални и управляващи класи, е достатъчно да свържем точките от последните две години:

колкото повече въоръжаваме Украйна и санкционираме Русия, толкова повече Русия напредва в
Украйна, а Европа кърви, средната и ниската класа обедняват, войнстващите партии се разпадат, а пацифистките и многополюсните растат, но за съжаление разстат и фашистите и ултранационалистите, подкрепяни от онези, които се чувстват още по – самотни и по – малко защитени пред лицето на асиметричните правила и строги икономии, валидни за тях, но не и за милиардите и оръжията, изпращани в непрекъснат поток към Киев, който вече започна да се конкурира нечестно на терена на зърнените култури.

В прекрасната си книга “Лунатици – Как Европа прекрачи прага на Първата световна
война”, Кристофър Кларк развенчава историята, написана от победителите, които обвиняват изключително Германската и Австро – Унгарската империи за Първата световна война и произтичащите от нея трагедии на комунизма, фашизма и нацизма. Избухването на войната не е мистерия на Агата Кристи, в края на която виновникът е открит с пистолет с димящо дуло, надвесен над труп. В тази история… всеки главен герой има по един пистолет в ръката си. Германците не бяха единствените империалисти… жертва на параноични мании.

Кризата, довела до войната през 1914 г., е плод на споделена политическа култура:

националистически десни, либерални демократи и революционни социалисти. Всички „лунатици, очевидно бдителни, но неспособни да виждат, измъчвани от кошмари, но слепи за реалността и ужаса, който щяха да донесат на света“.

Днес лунатиците влизат в ролята на евроатлантици, които безгрижно ни влачат към Третата
световна война, увеличават гласове на крайнодесните, а щом се появяват социологически проучвания или предстоят избори, обвиняват Путин, за да не се налага да се гледат в огледалото.

Марко Травальо, главен редактор на “il Fatto Quotidiano”

Източник: „Гласове“
Превод: Владислав Наков