27.07.2024

Нови проблеми за Макрон и Франция,след Африка и в Нова Каледония.

Бунтовете избухнаха преди дебата във вторник във френското Национално събрание относно промените в конституцията на Нова Каледония, заради гласуване,в отвъдморската територия,(местните го наричат колония б,а).

Окупационноте власти мобилизираха силите за сигурност,поискаха помощ от Париж, затвориха международното си летище и наложиха комендантски час в столицата Нумеа, след като протести на активисти за независимост прераснаха в насилие и атаки срещу полицията, съобщи Върховната комисия на Франция, цитирана от Ройтерс. Промени ще позволят на десетки хиляди пришълци от Франция да гласуват на изборите в Нова Каледония.

Нова Каледония е важна за Франция, тъй като е стратегическа военна база и има запаси от никел.Движението за независимост бойкотира последния от референдумите и заявява, че не признава резултатите.

Населението е около 270 000 души и придобива широка автономия с подписването на Споразумението от Нумеа през 1998 г. Сега Париж иска да добави гласове на десетки хиляди нашественици-французи в избирателните списъци. Промени ще позволят на пришълци от Франция да гласуват на изборите в Нова Каледония, като привържениците на колаборацията,срещу независимостта и така ще се фалшифицира вота на канаките,както миналия път.

Нова Каледония от 1860 г. става колония и същевременно каторга на Франция. Тук са изпратени през годините, около 49 хил. затворници, като 4 хил. от тях са дейци на Парижката комуна. Още в първите години на френското владичество местното население – канаките, започва борба за своята независимост. През 1879 избухва първото голямо въстание, което е жестоко потушено от френските власти. През годините още след 1879 год. са вдигани доста бунтове и въстания, които са жестоко потушавани. След последните кървави сблъсъци през 80-те години на 20 век е обещано на местното население референдум за независимост от Франция. На 5 юни 1998 г. е подписан договор за 20-годишен преходен период, след което да се провеждат референдуми за независимост,които по мнение на канаките са били фалшифицирани.

Имах удоволствието през 90-те,да прекарам няколко месеца в Нумея и по лагуните,на най-красивия коралов бариерен риф,който съм виждал,а аз съм виждал доста. Опознах канаките и затова сега им съчуствам в борбата за независимост. Тогава пак имаше напрежение и Париж изпрати своя военна ескадра с доста легионери.

Президентът на Нова Каледония Луис Мапу беше избран през 2021 г. като първият застъпващ се за независимост местен канакски лидер. Изборите за събранието и конгреса на Нова Каледония, които трябваше да се проведат през май, бяха отложени за края на годината.Бунтовете в столицата Нумеа и околните градове продължават.До момента има много арестувани.

Йордан Халачев