27.07.2024

Опростачването в българската политика достига невиждани върхове. И това започна с влизането в политиката на мутрата Борисов. Нивото толкова се занижи по отношение на изискванията към депутати, министри, премиери и администрация, че всякакви случайници станаха политици. Това може да се забележи и по стила на говорене и изразяване. В интерес на истината, от трибуната на Народното събрание съм чула повече обидни думи, отколкото на други места. И народът попива този начин на поведение и говорене и преповтаря същото надолу.

 

Без съмнение „любимата“ ми партия оглавява класацията за най-просташко говорене, а членове и фенове на партията не допускат акъл, образование или възпитание да ги спрат да обругават грозно всеки, който не примира от възхищение към партията и лидера им. В социалните мрежи е най-страшно, аз си мислех досега, че психодесните никой не може да ги надмине по вулгарност и невъзпитание, но психопатриотите ги задминаха с 200, нахвърляйки се като хиени срещу всеки, който си позволи да ги критикува или дори да задава въпроси.

Подобен политически манталитет води до уронване престижа и на цялата държава, защото тези политици ходят в други държави, на международни срещи и събития, където всички разбират липсите им. А проблемът е, че те представляват България и в един момент светът приравнява България на Бойко Борисов например.

С това ниво на съзнание не съм оптимист, че скоро може да има нещо различно в политиката. Ако сложат един професор Иво Христов и един Азис като избор, не се съмнявайте, че народецът ще си избере Азис, а професорът ще бъде низвергнат от народната любов. И после се чудим защо получаваме такова управление. Ами народът си харесва такова, това е истината.

Елена Гунчева-Гривова