18.06.2024

Сенегалският премиер Усман Сонко предложи да се затворят френските военни бази в страната, твърдейки, че дългосрочното присъствие на френските войски е несъвместимо с желанието на западноафриканската държава за пълен контрол върху нейните дела, както и че 1/3 от Дакар е под окупацията на чужди войски.

Министър-председателят направи изказването си на съвместна конференция с френския ляв политик Жан-Люк Меланшон в столицата на Сенегал, Дакар.

„Повече от 60 години след нашата независимост… трябва да поставим под въпрос причините, поради които френската армия например все още се възползва от няколко военни бази в нашата страна и въздействието на това присъствие върху националния ни суверенитет и стратегическата ни автономия“, каза Сонко, цитиран от Ройтерс.

В момента Франция има около 350 войници в Сенегал, след като през 2010 г. започна да съкращава контингента от 1200 души, базирани там. Критиците осъждат присъствието на войските като продължение на френското господство над бившата колония въпреки обявяването на независимост през 1960 г.

Сонко, популярен бивш опозиционен лидер, който стана премиер, след като избраният от него кандидат за президент Басиру Диомайе Фей спечели убедително изборите през март, заяви, че няколко страни са обещали споразумения за отбрана на Сенегал.

„Но това не оправдава факта, че 1/3 от района на Дакар сега е окупирана от чуждестранни гарнизони“, каза той.

Съседите на Сенегал – управляваните от военни Буркина Фасо, Мали и Нигер – се обърнаха към Русия за помощ в областта на сигурността, след като изгониха френските войски. Трите западноафрикански държави обвиниха бившата колониална сила във вътрешна намеса и несправяне с джихадистките бунтове в региона на Сахел след повече от десетилетие операции.

Уагадугу, Бамако и Ниамей също сформираха съюз на държавите от Сахел и съвместно обявиха през януари излизането си от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Военните правителства в тези три държави обвиниха 15-членния регионален блок, който отдавна ги притиска да възстановят демократичното управление, че служи на чужди интереси и представлява заплаха за техните страни.

В речта си Сонко заяви, че Сенегал ще задълбочи отношенията си с правителствата в Мали, Буркина Фасо и Нигер. „Няма да изоставим нашите братя в Сахел и ще направим всичко необходимо, за да укрепим връзките ни“, заяви премиерът.

Той подчерта, че Сенегал, който споделя фиксираната към еврото валута CFA франк със седем други държави, би предпочел гъвкава валута, която да помогне за повишаване на конкурентоспособността на износа.

Нигер, Буркина Фасо и Мали също намекнаха за отказ от CFA франка в полза на обща валута, ход, който Ниамей нарече „стъпка извън колонизацията“.

obektivno.bg